POLIS Terengganu menahan sepasang suami isteri yang disyaki terlibat dalam kes penipuan tempahan rumah inap yang dilaporkan berlaku di negeri itu, baru-baru ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Terengganu, Supt M. Zambri Mahmud berkata, pasangan suami isteri yang berumur 27 dan 26 tahun itu ditangkap hasil serbuan di sebuah rumah di Dungun, semalam.

“Dalam serbuan tersebut, turut dirampas masing-masing satu unit kad ATM, telefon bimbit, SD Microkad dan simkad,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya kedua-dua suspek warga tempatan itu ditahan reman empat hari sehingga Ahad setelah mendapat kebenaran Mahkamah Majistret Kuala Terengganu.

Dilaporkan baru-baru ini, hasrat beberapa pelancong untuk bercuti ke Terengganu terbantut selepas mendapati lokasi rumah inap yang ditempah mereka sebenarnya tidak wujud.

Mangsa dilaporkan cuba menghubungi ‘pemilik’ rumah inap itu namun gagal dan penduduk yang tinggal berdekatan lokasi berkenaan memaklumkan bahawa rumah inap tersebut tidak wujud.

M. Zambri berkata, setakat ini pihaknya menerima satu laporan daripada seorang mangsa yang menerima pesanan ringkas daripada satu nombor telefon bimbit yang mengaku sebagai pemilik rumah inap di Jalan Pasir Panjang, di sini.

Katanya pada hari yang sama juga mangsa telah membuat pembayaran secara dalam talian sebanyak RM221.50 ke satu akaun dan telah pergi ke ‘rumah inap’ berkenaan namun mendapati ia sebenarnya tidak wujud.

Sementara itu, kerajaan Terengganu menasihatkan orang ramai yang ingin bercuti ke negeri itu supaya mendapatkan khidmat pelancongan daripada ejen berlesen bagi mengelak ditipu pihak tidak bertanggungjawab.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Terengganu, Sulaiman Sulong berkata, Terengganu sentiasa menjadi tumpuan orang ramai terutama pada musim cuti sekali gus menyebabkan ada pihak cuba mengambil kesempatan mengaut keuntungan dengan cara menipu.

“Panduan mengenai destinasi pelancongan dan maklumat berkaitan boleh diperoleh menerusi Facebook, Instagram, Twitter dan Youtube Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu.

“Selain itu, senarai ejen pelancongan berlesen dan sah juga boleh disemak melalui laman sesawang https://www.motac.gov.my/semakan/tobtab,” katanya dalam kenyataan hari ini. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here