PASUKAN Polis Marin Wilayah 5 (PPMW5) Miri merampas 70 kotak rokok putih dan kretek yang disimpan dalam lori ketika Op Kontraban di Jalan Miri-Bintulu, Miri pada pukul 10.30 pagi semalam.

Menurut Komander PPMW5 Sarawak, Komander Asisten Komisioner Zulfikar Mohd. Ghazali, ketika pemeriksaan di laluan terbabit, pasukan Unit Risikan Marin (URM) mengesan lori model dalam keadaan mencurigakan lalu menjalankan pemeriksaan.

“Pasukan URM menjalankan pemeriksaan ke atas lori terbabit dan mendapati ianya membawa 60 kotak rokok putih dan 10 kotak kretek yang dianggarkan bernilai RM505,600.

“Hasil semakan mendapati kesemua rokok putih dan kretek terbabit tidak bercukai sekaligus melakukan kesalahan mengikut Seksyen 135 (1) (d) Akta Kastam 1967. Pemandu lori berusia 50 tahun turut ditahan,” katanya memetik laporan Harian Metro hari ini.

Katanya, suspek beserta barangan rampasan kemudiannya dibawa ke PPMT Miri dan akan diserahkan kepada pegawai penyiasat Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Miri untuk siasatan lanjut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here