Oleh RAHIMI MOHAMAD

DUA individu yang terlibat kemalangan jalan raya membabitkan kenderaan pacuan empat roda jenis Ford Ranger dengan sekumpulan pemandu yang berkonvoi kereta mewah Lamborghini masing-masing didenda RM2,000 oleh Mahkamah Majistret Kulai.

Pemandu wanita berkenaan, Lee Jia Min, 28, dan pengawal peribadi, Nor Razman Abd. Razak, 44, mengaku bersalah selepas pertuduhan masing-masing dibacakan di hadapan Majistret Sharifah Maleeha Syed Hussin, hari ini.

Jia Min dituduh gagal mengawal kenderaan pacuan empat roda dipandunya sehingga menyebabkan kemalangan dan didakwa mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Selain hukuman denda RM2,000, wanita itu turut berdepan hukuman sebulan penjara sekiranya gagal membayar wang denda berkenaan.

Manakala, Nor Razman yang turut didenda amaun sama didakwa sengaja menyebabkan kecederaan kepada Jia Min dengan menampar di bahagian muka wanita itu.

Dia yang merupakan penumpang dalam kenderaan Lamborghini itu didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan juga boleh dipenjarakan selama dua bulan sekiranya gagal membayar denda itu.

Kedua-dua mereka didakwa melakukan perbuatan berkenaan di Kilometer 36.6 Lebuhraya Utara Selatan menghala ke arah Selatan pada pukul 6.10 petang, pada 18 Mac lalu.

Nor Razman ketika ditanya Sharifah Maleeha mengapa menampar Jia Min memberikan alasan tindakannya itu adalah kerana wanita tersebut telah melanggar kenderaan dipandu majikannya sehingga menyebabkan kerosakan.

Sharifah Maleeha kemudian menasihatkan Nor Razman agar tidak memilih perbuatan keganasan sebagai satu jalan penyelesaian sebaliknya menyerah perkara tersebut kepada pihak berwajib mengikut saluran undang-undang sedia ada.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Edelynn Wong manakala Jia Min diwakili peguam, Tan Cheng Yee manakala Nor Razman pula diwakili Mohd. Azlan Shah Mohd. Allias.

Kedua-dua mereka membayar denda berkenaan sebelum meninggalkan kompleks mahkamah bersama peguam masing-masing.

Sebelum ini, rakaman kemalangan berdurasi 1 minit 14 saat tular di media sosial yang memaparkan sebuah Ford Ranger berwarna putih dipandu secara berbahaya sehingga menyebabkan berlaku kemalangan dengan sebuah Lamborghini berwarna hijau.

Pemandu pacuan empat roda berkenaan dilihat cuba memotong konvoi Lamborghini secara zig zag sebelum berlanggar dengan salah sebuah kereta mewah tersebut ketika cuba memasuki lorong kiri.

Disebabkan pelanggaran itu, konvoi Lamborghini berkenaan tidak berpuas hati lalu menghentikan kenderaan di tengah-tengah lebuh raya dan berlaku perselisihan faham antara mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here