NASIB baik drama ‘mendapatkan persetujuan sebulat suara’ daripada para perwakilan tidak berlaku pada hari terakhir Perhimpunan Agung UMNO 2021 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur hari ini.

Dalam Perhimpunan Agung UMNO 2020, Presiden parti itu, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melontarkan soalan kepada perwakilan tentang isu memutuskan kerjasama dengan Bersatu.

Melihat kepada hebatnya asakan beliau dan para pembahas yang menggesa agar kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membubarkan Parlimen segera, terdapat kemungkinan episod serupa berulang.

Namun, situasi itu tidak berlaku kerana Ismail Sabri dalam ucapan penggulungannya sebagai Naib Presiden UMNO terlebih dahulu menegaskan bahawa lima pemimpin tertinggi parti termasuk Ahmad Zahid perlu berbincang dahulu berhubung gesaan membubarkan Parlimen.

Ismail Sabri Yaakob
Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berucap pada Perhimpunan Agung UMNO 2021 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

Kalau top 5 UMNO bersetuju sekali pun, ia tidak bermakna Ismail Sabri boleh terus mempersembahkan syor pembubaran Parlimen kepada Yang di-Pertuan Agong.

Perlu dibawa dalam mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO terlebih dahulu, kemudian baru dibawa ke Kabinet yang turut dianggotai pemimpin-pemimpin dari Perikatan Nasional (PN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Ahli Parlimen Bera itu kelihatan tenang ketika memberi penjelasan tentang isu pembubaran Parlimen walaupun terdapat laporan media berhubung penyebaran surat layang semasa Perhimpunan Agung UMNO yang mengecam beliau serta mendesak PRU-15 segera diadakan.

Selain itu, Ismail Sabri membentangkan langkah-langkah yang bakal dilaksanakan oleh kerajaan mulai 1 April ini sebagai maklumbalas terhadap usul-usul yang dikemukakan oleh UMNO.

Antaranya pelaksanaan gaji minimum RM1,500, mengarahkan bank melaksanakan debit dari akaun bekas suami yang gagal memberi nafkah bulanan kepada bekas isteri, pengeluaran caruman KWSP RM10,000 dan pembayaran ex-gratia RM1.5 juta kepada keluarga anggota bomba yang terkorban dalam insiden rusuhan, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim.

Boleh dikatakan ucapan penggulungan Ismail Sabri adalah lebih berisi dan lebih padu berbanding ucapan penggulungan Ahmad Zahid yang seolah-olah tiada apa yang menarik selain menyakat Tok Mat tentang kemungkinan menjadi Perdana Menteri selepas PRU-15.

Ahmad Zahid Hamidi
Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berucap pada Perhimpunan Agung UMNO 2021 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, hari ini. GAMBAR: Warta Rakyat

Pemerhati politik melihat ucapan penggulungan Ismail Sabri sebagai satu penegasan bahawa keberadaan beliau dalam UMNO tidak seharusnya diperlekehkan.

Memang benar Ahmad Zahid berkuasa sebagai Presiden UMNO dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) namun setakat itu sahajalah.

Hakikatnya, Ismail Sabri merupakan pemimpin nombor satu dalam kerajaan dan segala usul yang dibawa oleh UMNO tidak mungkin dapat dilaksanakan tanpa kelulusan Kabinet yang diketuai beliau.

Ahmad Zahid juga mesti ingat bahawa UMNO bukan satu-satunya parti yang membentuk kerajaan dan kembalinya pemimpin BN sebagai Perdana Menteri adalah hasil persetujuan pemimpin-pemimpin PN dan GPS.

Zaman UMNO dan BN menjadi ‘abang besar’ dalam gabungan parti pemerintah sudah lama berakhir. Terimalah hakikat itu biarpun pahit untuk ditelan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here