KECOH berdegar-degar mahu bubar Parlimen dan buat Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) awal tetapi soal siapa calon Perdana Menteri pun tak dapat nak putuskan.

Itulah kesimpulan yang dapat dicapai hasil sidang media Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi selepas Perhimpunan Agung UMNO 2021 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur berakhir hari ini.

Beliau memberi alasan situasi yang berlaku di Johor di mana Datuk Hasni Mohamad yang dijaja sebagai ‘poster boy’ semasa kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) akhirnya tidak dilantik sebagai Menteri Besar.

Ahmad Zahid tidak menjawab dengan jelas apabila ditanya oleh wartawan tentang perkara tersebut sambil menyatakan bahawa soal calon Perdana Menteri bukan fokus utama UMNO dalam menghadapi PRU-15.

“Siapa calon Perdana Menteri? Apabila sampai masanya (umum). Kita ada ramai calon Perdana Menteri di sini.

“Kamu tahu kan di Johor apabila ‘poster boy’ kami Hasni tapi orang lain dilantik.

“Oleh itu untuk PRU-15 ini meskipun Ismail Sabri Perdana Menteri tapi saya tak rasa poster boy akan jadi fokus utama untuk UMNO promosikan.

“Bergantung kepada Agong untuk pilih Perdana Menteri,” katanya.

Sememangnya soal siapa calon Perdana Menteri yang ingin diketengahkan oleh UMNO dan Barisan Nasional (BN) merupakan perkara penting yang ingin diketahui oleh rakyat yang bakal diheret dalam kancah politik tidak berkesudahan.

Mereka mahu tahu sama ada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob akan dijadikan poster boy BN pada PRU-15.

Mungkin juga wajah Timbalan Pengerusi BN merangkap Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan ditayangkan pada bahan kempen BN.

Apa yang lebih penting, pemimpin-pemimpin UMNO yang dikaitkan dengan kluster mahkamah seperti Ahmad Zahid dan Datuk Seri Najib Tun Razak tidak diberi peluang untuk kembali menerajui kerajaan.

Sukar untuk diterima alasan Ahmad Zahid bahawa soal poster boy bukan keutamaan bagi UMNO buat masa ini.

Kalau begitu gayanya, lebih baik jangan desak kerajaan bubar Parlimen. Parti sendiri pun tak terjaga, ada hati pula nak kacau urusan kerajaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here