PERDANA MENTERI, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membayangkan pembubaran Parlimen seperti yang didesak oleh pucuk pimpinan UMNO tidak akan dilakukan secara tergesa-gesa.

Dalam ucapan penggulungannya pada hari terakhir Perhimpunan Agung UMNO 2021 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, hari ini, Naib Presiden UMNO itu menyatakan, perkara itu perlu dibincangkan oleh lima pemimpin tertinggi parti terlebih dahulu.

Lima pemimpin tertinggi atau ‘top five’ UMNO itu ialah Presiden, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi; Timbalan Presiden, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Naib Presiden iaitu Ismail, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Datuk Seri Mahdzir Khalid.

“Insya-Allah, selepas top five membincangkan, kita akan bawa ke dalam Majlis Kerja Tertinggi untuk bincang bersama-sama,” katanya.

Ismail Sabri berkata, selepas perbincangan dengan keempat-empat pemimpin parti, beliau akan membawa perkara itu untuk dibincangkan dalam Mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO, jemaah menteri sebelum dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong.

Semalam, Ahmad Zahid dalam ucapan dasarnya menggesa kerajaan pimpinan Ismail Sabri membubarkan Parlimen dan gesaan serupa turut disuarakan oleh Mohamad.

Desakan agar Parlimen dibubarkan lebih awal bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) telah mencetuskan polemik dalam UMNO.

Antara pemimpin-pemimpin UMNO yang menyuarakan pandangan berbeza dalam isu tersebut ialah Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dan Khairy Jamaluddin.

Sementara itu, Mohamad dalam ucapan penggulungannya berkata, pemilihan UMNO hanya akan dilakukan dalam tempoh enam bulan selepas PRU-15 diadakan.

Penjelasan beliau itu sekali gus meranapkan usaha dan peluang untuk membebaskan UMNO daripada cengkaman kluster mahkamah sebelum PRU-15.

UMNO berdepan risiko ditolak sekali lagi oleh rakyat sekiranya bertanding dalam PRU-15 dalam keadaan parti itu masih didominasi kluster mahkamah.

Pada PRU-14, Barisan Nasional (BN) yang diketuai UMNO mengalami kekalahan yang memalukan sehingga menyebabkan parti itu gagal membentuk kerajaan.

Ketika ini, bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam proses rayuan setelah didapati bersalah dalam kes SRC International.

Beliau juga sedang berdepan perbicaraaan dalam kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang telah memalukan negara di seluruh pelosok dunia.

Ahmad Zahid sendiri masih bergelut dengan 87 pertuduhan berkaitan rasuah di mahkamah.

Pemimpin-pemimpin UMNO lain yang sedang dibicarakan di mahkamah ialah Ahli Majlis Tertinggi, Datuk Seri Abdul Azeez Rahim dan Datuk Seri Bung Moktar Radin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here