Oleh RIZQI ZABIDI

Sebanyak 54.72 kilogram dadah bernilai hampir RM2.19 juta dirampas polis menerusi tiga siri tangkapan terhadap empat individu Sungai Petani, Kedah, kelmarin.

Ketua Polis Kedah, Datuk Kamarul Zaman Mamat berkata, tiga individu yang ditahan terdiri daripada seorang warga emas berusia 70 tahun dan anak lelaki serta anak perempuannya yang masing-masing berumur 30 dan 36 tahun.

Selain katanya, seorang lagi lelaki yang merupakan kenalan mereka berusia 41 tahun turut ditahan.

“Pada pukul 8.10 pagi Isnin lalu, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah menahan sebuah kenderaan jenis Mistubishi Triton di depan sebuah rumah di Bandar Amanjaya. Pemandunya cuba melarikan diri dengan keluar dari kereta tetapi berjaya ditahan.

“Selain itu, polis turut menahan seorang lagi lelaki yang menaiki kereta Honda City di sebelah Mitsubishi Triton tersebut. Pemeriksaan lanjut mendapati terdapat dua guni dan satu plastik hitam di bahagian penumpang belakang Mitsubishi Triton berkenaan,” katanya.

Tambahnya, pemeriksaan lanjut mendapati kesemua guni dan plastik itu mengandungi bungkusan plastik hijau berisi bahan disyaki dadah jenis syabu.  

“Dadah itu disyaki dibawa masuk dari negara jiran untuk pasaran di negeri-negeri utara tanah air. Jika terlepas di pasaran, dadah tersebut boleh digunakan oleh kira-kira 540,000 penagih,” katanya.

Susulan penangkapan dan rampasan dadah itu katanya, polis membuat serbuan di sebuah rumah dalam kawasan perumahan sama kira-kira pukul 8.30 pagi.

“Di situ, kami menahan seorang wanita berusia 36 tahun dan setengah jam kemudian kami menyerbu pula sebuah premis di Pusat Komersial Saujana dan menahan warga emas terbabit.

“Bagaimanapun tiada barangan yang menyalahi undang-undang ditemukan di rumah serta premis tersebut,” katanya.

Tambahnya ujian urin dijalankan terhadap kesemua individu tersebut didapati negatif dadah.

“Dua lelaki berusia 30 dan 41 tahun itu memiliki rekod jenayah manakala wanita dan warga emas berkenaan tidak mempunyai sebarang rekod.

“Enam kenderaan disita bagi membantu siasatan. Selain itu kami turut menyita duit sebanyak RM5,466 yang ditemui ketika serbuan serta lima akaun bank yang memiliki wang berjumlah RM411,121,” katanya.

Katanya, keempat-empat individu tersebut direman antara tiga hingga tujuh hari dengan kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here