PERIKATAN Nasional (PN) Melaka masih meneruskan pelaksanaan Gerai Prihatin Rakyat yang menjual barang dapur pada harga yang sangat murah.

Walau bagaimanapun, kata Pengerusinya, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen, jualan tiga barang pada harga RM10 seperti sebelum ini tidak lagi dapat diteruskan.

Menurut beliau, jualan seekor ayam, sepapan telur dan dua kilogram (kg) kentang pada harga tersebut adalah sangat luar biasa dan menelan kos yang sangat besar.

Mohd Rafiq memberi jaminan, Gerai Prihatin Rakyat inisiatif PN Melaka akan berusaha sedaya upaya mungkin untuk memberikan harga jualan yang jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

“Pada minggu ini, Gerai Prihatin Rakyat menawarkan enam barangan dapur iaitu seekor ayam, dua papan telur, 1 kg minyak masak, 1.5 kg bawang besar dan 2 kg kentang dengan harga serendah RM31 walaupun harga pasaran enam barangan dapur ini mencecah RM45.

“Ini bermaksud, bagi setiap pembelian, rakyat masih jimat RM14.

“Pada minggu ini, 200 pembeli terawal di Taman Tangga Batu Perdana akan mendapat 1 pek Milo 200 gram secara percuma dan 200 pembeli terawal di Emerald Park Bukit Beruang (berhampiran MMU Melaka) akan mendapat 1 tin susu pekat secara percuma. Jumpa anda hujung minggu ini” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau menjelaskan, idea asal Gerai Prihatin Rakyat pada peringkat awal hanya akan dianjurkan enam kali di enam kawasan Parlimen di Melaka ketika semua sektor ekonomi ditutup untuk membantu rakyat Melaka yang sangat terjejas ketika itu.

“Namun begitu, memandangkan ada permintaan yang tinggi dari rakyat Melaka untuk PN Melaka meneruskan lagi inisiatif Gerai Prihatin Rakyat dalam tempoh-tempoh yang mendatang walaupun sektor-sektor ekonomi sudah mula dibuka, harga barang keperluan Gerai Prihatin Rakyat yang dijual perlu diselaraskan berdasarkan kemampuan PN Melaka dan kemampuan pihak-pihak swasta yang sanggup menyumbang kepada rakyat untuk inisiatif ini,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here