MASJID Putra di Putrajaya sentiasa berusaha sedaya upaya menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada para jemaah yang terdiri daripada pelbagai kedudukan.

Penjelasan itu diberi susulan rakaman video yang tular dalam media sosial mendakwa berlaku layanan berbeza terhadap jemaah tertentu dalam menentukan kuota solat Jumaat di masjid berkenaan.

Kenyataan penuh masjid berkenaan adalah seperti berikut:

Masjid Putra Putrajaya merujuk sebuah video yang tular mengenai layanan berbeza kepada jemaah yang hadir solat Jumaat pada 10 September 2021 di Masjid Putra.

Ingin dijelaskan bahawa pengurusan kehadiran jemaah di masjid ini sama ada solat fardu lima waktu atau solat Jumaat adalah mematuhi garis panduan dan ketetapan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Bagi solat Jumaat, kapasiti jemaah di masjid ini telah ditetapkan seramai 300 orang.

Daripada jumlah tersebut, pihak pengurusan masjid turut memperuntukkan sejumlah kuota untuk jemaah tetap yang telah mendaftar lebih awal dan memaklumkan jangkaan waktu ketibaan di masjid bagi memudahkan pihak pengurusan masjid memastikan jumlah kehadiran adalah bertepatan dengan kuota yang dtetapkan.

Tidak dapat dinafikan, saban minggu Masjid Putra menerima kehadiran para jemaah melebihi kapasiti yang ditetapkan sejak pukul 11 pagi untuk menunaikan solat
Jumaat.

Apabila kapasiti jemaah telah mencukupi, pihak pengurusan masjid akan menutup pintu pagar utama masjid menyebabkan jemaah yang hadir kemudian tidak
dapat memasuki masjid.

Pihak masjid memaklum dan menasihatkan para jemaah secara baik mengenai perkara tersebut.

Bagi memelihara nama baik institusi masjid, pihak pentadbiran masjid akan berusaha sedaya upaya menyediakan perkhidmatan yang terbaik kepada jemaah yang terdiri daripada pelbagai kedudukan.

Justeru, kami bersedia mempertingkatkan lagi kualiti pengurusan demi memastikan pelanggan setia kami gembira dan berpuas hati dengan
khidmat yang diberi.

Sebarang cadangan dan maklum balas bolehlah menghubungi terus pihak Masjid Putra. Pihak Masjid Putra memohon kemaafan atas kekhilafan yang berlaku dalam hal ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here