SEIRING ulang tahun Parlimen ke-62 hari ini, Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun mahu Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen diperkasakan kerana ia mempunyai peranan yang amat penting dalam menjalankan proses semak dan imbang pentadbiran negara.

Beliau berkata jawatankuasa bipartisan akan disifatkan lebih eksklusif dan khusus bagi membincangkan sesuatu perkara secara mendalam tanpa melibatkan aspek politiking.

“Saya mahu membudayakan penggunaan Jawatankuasa Pilihan Khas ini kerana saya amat percaya jawatankuasa ini mempunyai fungsi penting untuk semak dan imbang kerana ia dianggotai wakil kerajaan dan pembangkang.

“Jawatankuasa ini turut mempunyai kuasa untuk memanggil menteri, penjawat awam untuk ditanya soalan dan saya rasa inilah proses penambahbaikan yang amat signifikan bagi Parlimen Malaysia,” katanya dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia di TV1 hari ini.

Azhar berkata sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat, beliau turut melaksanakan beberapa reformasi Parlimen antaranya memperuntukkan masa yang sama dan adil kepada Ahli-ahli Parlimen dari blok kerajaan dan pembangkang ketika mengambil bahagian dalam sesi perbahasan.

Berhubung pandangan Parlimen perlu berdiri sebagai sebuah badan bebas tanpa campur tangan mana-mana pihak, beliau berkata institusi itu sememangnya memainkan peranan yang sama seperti badan kehakiman yang bersifat bebas.

“Malah semasa saya menjadi Yang Dipertua, kita tidak pernah disuruh atau diberi arahan oleh pihak eksekutif untuk berbuat atau tidak berbuat sesuatu.

“Ia sememangnya bergantung kepada Ahli-ahli Parlimen untuk membahaskan apa-apa polisi yang dibentangkan di Parlimen secara ilmiah dan tidak beremosi,” katanya.

Sempena persidangan Dewan Rakyat yang akan bermula Isnin ini, Azhar berkata pelbagai inisiatif dijalankan bagi meminimumkan risiko jangkitan Covid-19 antaranya pemasangan penapis udara ultra violet di dewan besar Parlimen serta penggunaan teknologi nano di pejabat bagi membunuh bakteria dan virus.

Katanya dengan melalui usaha itu, tahap pengudaraan di Parlimen kini adalah setaraf hospital dan amat bersih. 

Mengenai persidangan secara hibrid, Azhar berkata draf bagi tujuan itu yang antara lain merangkumi kaedah perjalanan mesyuarat, peraturan, perbahasan, proses undi serta intervensi telah disediakan dan akan dibawa ke Mesyuarat Jawatankuasa Dewan, pada Isnin.

Sekiranya mendapat persetujuan, beliau berharap mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas setidak-tidaknya dapat dijalankan secara dalam talian dengan tidak memerlukan penjawat awam terlibat untuk hadir selain dapat mengurangkan risiko penularan Covid-19.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here