Nampaknya ‘pencapaian’ Malaysia sebagai pusat transit dadah antarabangsa dadah akan terus kekal sampai bila-bila apabila kes-kes penyeludupan barang terlarang itu masih aktif dilakukan sehingga kini.

Terbaru, pihak berkuasa Australia telah merampas 336 kilogram (kg) heroin dianggarkan bernilai AUD268.8 juta (RM789.56 juta) dalam sebuah kontena penghantaran dari Malaysia ke Brisbane, 13 Mac lalu.

Polis Persekutuan Australia (AFP) dalam kenyataan minggu lalu berkata, Pasukan Sempadan Australia (ABF) berjaya mengesan dadah berkenaan disorokkan dalam dua blok konkrit simen, yang masing-masing seberat 500 kilogram.

Adalah amat mengaibkan apabila dadah sebanyak itu boleh terlepas daripada pemeriksaan pihak berkuasa negara ini sedangkan negara kita memiliki sistem pemeriksaan canggih di sempadan negara.

Untuk rekod pada tahun 2021, pihak AFP telah menahan seorang rakyat Malaysia yang cuba menyeludup 450kg dadah jenis heroin bernilai RM431.8 juta ke negara itu.

Dadah berkenaan ditemui dalam kapal membawa jubin seramik yang tiba dari Malaysia pada 29 September dan AFP mengisytiharkan kes itu merupakan jumlah rampasan terbesar bagi Australia pada tahun itu.

Mengambil iktibar kes itu, sudah pasti pihak berkuasa Australia akan melakukan pemeriksaan yang amat ketat terhadap barang yang dibawa masuk ke negara itu dari Malaysia termasuklah kemasukan rakyat negara ini.

Negara dan rakyat kita juga sentiasa dilabelkan sebagai ‘sasaran’ penting yang perlu diberi perhatian serius setiap kali ke Australia dan ia bukanlah satu ‘label’ yang patut dibanggakan.

Apabila bercakap soal dadah ini, Tok Chey lihat negara kita sudah berada pada tahap yang teruk apabila usaha untuk memerangi penyeludupan, pengedaran dan penggunaan belum menampakkan kejayaan.

Kes-kes penyeludupan dadah ke negara ini juga boleh dikatakan berlaku dengan aktif sekali seperti yang dilaporkan media-media tempatan.

Bagi kes-kes yang terlepas daripada tangkapan, kita tidak tahu berapa banyak dan mungkin jumlahnya melebihi nilai yang berjaya dihidu oleh pihak berkuasa di pintu-pintu sempadan negara.

Atas sebab itulah kita dapat lihat jumlah penagih di negara ini tidak surut-surut walaupun pelbagai langkah pencegahan dilakukan pelbagai agensi.

Misalnya pada tahun lalu, jumlah penagih mencatatkan peningkatan kepada 130,000 orang yang aktif dan daripada jumlah itu, 53, 079 penagih lelaki dan 2,881 adalah wanita telah ditangkap oleh pihak polis.

Jumlah itu boleh meningkat dengan mendadak jika kita masih leka tidak mengambil langkah lebih agresif untuk menanganinya kerana pada era maju ini, penagihan dadah dengan mudah meresap dalam kalangan pelajar sekolah.

Ia berikutan mereka dengan mudah terjebak dengan gejala itu apabila mula berjinak-jinak dengan vape yang mengandungi perasa seperti ganja dan sebagainya.

Isu ini cukup penting bagi Tok Chey kerana di kampung tempat tinggal Tok Chey sendiri gejala penagihan anak muda adalah cukup serius di mana jumlah penagih dalam kalangan remaja makin kronik.

Bahkan ramai yang sudah meninggal kerana mengidap HIV disebabkan perkongsian jarum sesama penagih dadah.

Isu itu juga seperti tiada penghujung selagi bahan terlarang itu mudah didapati penagih daripada tokan-tokan dadah yang licik.

Tok Chey amat berharap kerajaan ketika ini dapat mencari solusi berkesan untuk memburu pengedar-pengedar ini daripada terus merosakkan anak bangsa kita yang seterusnya boleh meruntuhkan negara.

Sekiranya tiada usaha untuk menggempur tokan-tokan dadah itu, selagi itulah masalah pencegahan dadah tidak akan berjaya kerana masalah ini perlu ditangani di peringkat akarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here