DATUK Dr Radzi Jidin (PN-Putrajaya) mendakwa banyak inisiatif kerajaan PH-BN ketika ini sekadar “copy paste” usaha dibuat kerajaan sebelum ini.

Bekas Menteri Pendidikan itu memberi contoh, Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) adalah antara program yang digambarkan sebagai sesuatu perkara baharu.

“Hakikatnya usaha menangani kemiskinan tegar telah dibentuk secara komprehensif dan menyeluruh oleh kerajaan sebelum ini.

“Sewaktu kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ismail Sabri (Yaakob), “champion” (juara) kepada usaha ini adalah Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Tok Pa!,” tulisnya di Facebook.

Mengulas lanjut, Radzi yang juga Naib Presiden Bersatu berkata, beliau turut menjelaskan perkara itu semasa mencelah perbahasan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Hamzah Zainudin mengenai usul Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat hari ini.

Menurutnya, peruntukan untuk menangani kemiskinan tegar yang disebut oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ucapan Belanjawan 2023 Jumaat lalu sebenarnya telahpun disebut oleh mantan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul di dalam pembentangan Bajet 2023 pada 7 Oktober lalu.

Beliau kemudian memetik ucapan Tengku Zafrul pada ketika itu: “Untuk tahun 2023, bagi menyegerakan agenda membasmi kemiskinan tegar, 1 bilion ringgit disediakan iaitu 750 juta ringgit peruntukan Kerajaan di samping program tanggungjawab sosial korporat (CSR) oleh GLC bernilai 250 juta ringgit”.

“Ini baru satu, banyak lagi inisiatif kerajaan yang hanya “copy paste” pentadbiran-pentadbiran lepas. Sama-sama kita kupas lagi!,” tambah Radzi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here