AHLI Parlimen Pendang, Datuk Awang Solahuddin Hashim yang sedang berdepan tindakan undang-undang daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim, menyindir Perdana Menteri dalam sidang Dewan Rakyat hari ini.

Wakil rakyat Pas itu mempersoalkan Pengerusi Pakatan (PH) itu sama ada boleh menerima kritikan atau sebenarnya tidak boleh ditegur.

Awang Hashim (Perikatan Nasional) menyoal jika Perdana Menteri tidak boleh terima kritikan, sangat halus jiwanya cepat goyah.

“Saya risau nanti rakyat kenal (Ahli Parlimen) Tambun sebagai perdana menteri bapa saman negara.

“Amalkan budaya ‘fear mongering’, menakutkan orang yang menegur,” dakwanya ketika berucap semasa membahaskan Belanjawan 2023, hari ini.

Anwar telah mengeluarkan dua surat tuntutan terhadap ahli parlimen itu atas dakwaan fitnah.

Surat tuntutan pertama, atas kenyataan Awang minggu lalu yang menggelar Anwar sebagai Perdana Menteri yang lebih pendendam berbanding musuh ketatnya, Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Ini selepas Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Wan Saiful Wan Jan didakwa atas tuduhan rasuah oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Surat tuntutan kedua adalah mengenai bekas Timbalan Menteri itu yang dilaporkan mempersoalkan kesahihan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Dalam ucapannya hari ini, Awang berkata menjadi tugas pembangkang untuk bersuara terhadap Perdana Menteri yang dakwanya dikelilingi oleh ‘kaki ampu’, lapor MalaysiaKini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here