TINDAKAN kerajaan menafikan peruntukan sama rata kepada semua ahli Parlimen khususnya melibatkan kawasan yang mempunyai majoriti pengundi Melayu hanya akan menaikkan suhu kemarahan rakyat bumiputera.

Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) berkata, kerajaan perlu mengutamakan negeri seperti Kelantan dan Terengganu bagi mengatasi isu ‘kemarahan bumiputera’.

“Ini juga untuk mengambil kira kajian sempena 100 hari Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendapati sebanyak 71 peratus responden berbangsa Melayu tidak berpuas hati dengan kerajaan baharu.

“Isu-isu tumpuan khas kepada anak-anak bumiputera, saya fikir dalam bajet ini mungkin ada tetapi perlu dinyatakan terperinci untuk golongan bumiputera.

“Saya fikir, kerajaan perlu utamakan negeri-negeri yang mempunyai ‘malay based area’ seperti Kelantan dan Terengganu,” katanya ketika perbahasan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau mendakwa, menafikan peruntukan kepada wakil rakyat pembangkang di negeri berkenaan hanya akan menaikkan suhu kemarahan rakyat.

“Bagi kami PN tak ada masalah. Kami balik ke kawasan, rakyat minta peruntukan, kami kata kerajaan tak bagi tapi itu hanya tinggikan suhu kemarahan rakyat,” katanya, lapor Sinar Harian.

Kajian yang dibuat oleh pusat penglibatan sosial O2 Malaysia sempena 100 hari Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pentadbirannya memerintah telah melibatkan 35,077 responden melalui lima saluran media.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here