Oleh BADLISHAH MAT

BEKAS pegawai polis berpangkat inspektor didenda RM7,000 oleh Mahkamah Sesyen Alor Setar akibat menerima suapan wang tunai RM500, lapan tahun lalu.

Hakim Rohatul Akmar Abdullah menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh, Mohamad Hilmi Abd. Hamid, 39, membuat pengakuan bersalah atas pertuduhan pilihan terhadapnya.

Tertuduh turut diperintahkan menjalani hukuman penjara selama sembilan bulan sekiranya gagal membayar denda dikenakan.

Bagaimanapun, bapa kepada dua anak itu membayar denda tersebut.

Mengikut pertuduhan, dia sebagai iInspektor polis ketika kejadian didakwa menerima wang tunai RM500 daripada seorang lelaki berusia 39 tahun dengan tiada balasan, namun mengetahui ia sebagai dorongan berhubung tugas rasminya.

Kesalahan dilakukan di dalam sebuah kereta jenis Honda Civic berhadapan sebuah kedai makan di Kampung Ceruk Bemban di Kupang, Baling kira-kira 3.45 petang, 17 April 2015.

Pendakwaan dilakukan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan (Akta 574) dan boleh dihukum di bawah seksyen sama yang memperuntukkan hukuman penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Mohamad Fauzee Azizan sementara tertuduh diwakili peguam, S. Parameswaran.

Parameswaran dalam rayuannya memohon hukuman denda kerana tertuduh perlu menyara isteri yang tidak bekerja serta dua anak berusia 10 dan 13 tahun.

Katanya, tertuduh telah diberhentikan kerja sejak November 2017 dan kini merupakan pencari nafkah tunggal di sebuah syarikat swasta di Pulau Pinang.

“Selain itu, kita memohon mahkamah mengambil kira pengakuan salah tertuduh dengan jumlah wang yang terlibat iaitu RM500,” katanya.

Mohamad Fauzee bagaimanapun memohon hukuman setimpal kerana perbuatan rasuah adalah satu kesalahan serius.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here