KERAJAAN negeri Perlis berharap kerajaan pusat dapat meluluskan peruntukan sebanyak RM3 bilion dalam melaksanakan 80 projek berskala tinggi di negeri itu selaras dengan konsep Malaysia Madani yang diterapkan ke seluruh negara pada masa kini.

Menteri Besar Perlis, Mohd Shukri Ramli berkata, pihaknya melalui Bahagian Perancang Ekonomi Negeri (BPEN) ada memohon peruntukan berkenaan untuk pelaksanaan projek itu

“Peruntukan itu adalah bertujuan bagi memastikan segala pelaksanaan pembinaan prasarana dapat dilaksanakan sebaiknya demi kesejahteraan rakyat negeri ini.

“Malah kita berharap permohonan itu dapat diluluskan selepas ini selaras dengan konsep kerajaan Malaysia Madani yang dibawa oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya, lapor Harian Metro.

Beliau menyatakannya ketika ditemui selepas menghadiri Program Rehlah Keluarga Syarikat Air Perlis (RAKERSAP) di Tangki Air SAP Anak Chelong, Bukit Ayer, di Kangar, hari ini.

Mohd Shukri dalam pada itu turut mengulas berhubung masalah bekalan air di Perlis yang sering menjadi permasalahan utama rakyat.

Menurut beliau, pihaknya berharap masalah bekalan air itu akan dapat diselesaikan selepas ini menerusi beberapa langkah dan usaha dilaksanakan oleh SAP.

“Bayaran tunggakan bil air penduduk di negeri ini juga mampu membantu melancarkan operasi SAP dalam memastikan orang ramai dapat menikmati bekalan air bersih mencukupi.

“Saya menyeru supaya semua pihak dapat selesaikan bayaran tunggakan mereka dengan segera dan pastikan tiada tunggakan bil yang begitu banyak.

“Selain itu juga, kita dan SAP sedang memantau rapat masalah air tidak berhasil (NRW) selain beberapa punca sudah dapat dikenal pasti menyebabkan berlakunya isu itu.

“Sekiranya semua masyarakat dapat melaporkan segera kejadian paip pecah, ia dapat membantu dalam menyelesaikan isu NRW ini dengan seberapa segera,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here