MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini melepas tanpa membebaskan bekas pegawai bank Goldman Sachs, Roger Ng Chong Hwa, daripada empat pertuduhan bersubahat dengan syarikat itu berhubung penjualan nota sekuriti dan bon bernilai US$6.5 bilion milik anak syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan Timbalan Pendakwa Raya Zaki Asyraf Zubir untuk melepas tanpa membebaskan Ng sementara menunggu proses hukuman di Mahkamah Eastern District of New York selesai.

“Mahkamah melepas tanpa membebaskan tertuduh daripada pertuduhan itu memandangkan Timbalan Pendakwa Raya memaklumkan bahawa mereka masih berminat untuk meneruskan pertuduhan terhadap tertuduh pada masa akan datang,” katanya.

Terdahulu, Zaki Asyraf berkata perbicaraan kes jenayah yang dihadapi Ng di mahkamah Amerika Syarikat (AS) sudah selesai dan proses hukuman yang sepatutnya dijalankan pada Disember tahun lepas ditangguh kepada Februari ini.

“Pihak pendakwaan masih berminat untuk meneruskan kes ini pada masa akan datang, cuma buat masa ini bagi mengelak pihak-pihak membuang masa, pendakwaan mohon tertuduh dilepas tanpa dibebaskan sehingga semua proses perundangan (di Amerika Syarikat) selesai,” katanya.

Peguam Datuk Tan Hock Chuan, yang mewakili Ng, pula memohon anak guamnya dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan memandangkan kes itu sudah terlalu lama.

Pada 8 April tahun lepas, Ng didapati bersalah oleh mahkamah di AS kerana melakukan konspirasi menyeleweng ratusan juta dolar daripada syarikat pelaburan 1MDB, bagaimanapun hukuman terhadapnya masih belum diputuskan.

Pada 19 Dis 2018, Ng mengaku tidak bersalah atas empat pertuduhan bersubahat dengan Goldman Sachs berhubung penjualan bon 1MDB bernilai US$6.5 bilion dengan menggugurkan fakta material dan membuat kenyataan palsu.

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di pejabat 1MDB, Tingkat 8, Menara IMC, Jalan Sultan Ismail di sini antara 19 Mac 2012 dan 11 Nov 2013.

Pada 4 Sept 2021, pertuduhan terhadap Goldman Sachs International Ltd dan dua entitinya di Asia iaitu Goldman Sachs (Asia) LLC dan Goldman Sachs (Singapura) digugurkan selepas Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan membenarkan permohonan pendakwaan untuk menarik balik pertuduhan berhubung penjualan bon 1MDB bernilai US$6.5 bilion. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here