Oleh DATUK SERI DR MD ALWI CHE AHMAD

DI dalam mana-mana Sistem Demokrasi Berperlembagaan di Dunia, apabila sesuatu parti politik itu berhadapan dengan keputusan terburuk didalam Pilihanraya Umum Negara.

Ketua ataupun Presiden parti yang kalah dalam Pilihanraya tersebut perlu mengambil tanggung-jawab sepenuhnya dan meletakkan jawatan, setelah dilihat, ditolak oleh Rakyat.

Ini sering berlaku di Great Britain dan Negara-Negara Eropah lain, bertujuan untuk memberi ruang serta nafas baru, kepada Parti Politik berkenaan reform dan re-set semula kearah memulihkan imej parti yang telah kalah dalam Pilihanraya.

Dari segi ini, Presiden UMNO perlu mengambil tanggung-jawab sepenuhnya atas kekalahan Barisan Nasional pada Pilihanraya Umum ke 15 baru lalu.

Dato’ Seri Zahid Hamidi perlu mengundurkan diri secara terhormat.

Ahli-Ahli Parti dan Pemimpin UMNO telah dengan taat mengikuti segala arahan dan naratif Presiden selama ini.

Strategi dan naratif Presiden yang salah pada PRU ke 15 tersebut membawa padah dan kekalahan paling teruk dalam sejarah UMNO.

Oleh yang demikian, Dato’ Seri Zahid Hamidi perlu berjiwa besar dan meletakkan jawatan Presiden UMNO seperti Dato’ Sri Najib Razak dan pemimpin-pemimpin politik lain diseluruh dunia sebelum ini, agar dapat memberi ruang kepada pengantinya meneruskan perjuangan parti ini.

Penulis adalah Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here