SETIAUSAHA Perikatan Nasional (PN) Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin menafikan dakwaan berlaku perebutan jawatan Menteri Besar Perak di antara Pas dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Beliau berkata, tidak pernah timbul soal perebutan jawatan menteri besar di antara Pas Perak dan Bersatu Perak.

Malah kata beliau, setiap keputusan sentiasa dibuat secara musyawarah di antara kesemua komponen PN.

“Saya sendiri tidak pernah gilakan jawatan menteri besar malah kami sendiri patuh kepada kepimpinan pusat dalam apa jua yang telah diputuskan.

“Malah pertemuan dengan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah tempoh hari pun tuanku menzahirkan ucapan tahniah atas kemenangan banyak kerusi kepada saya dan Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria.

“Tuanku turut menasihati kami agar menjadi wakil rakyat yang menunjukkan sikap yang baik tanpa menimbulkan kekecohan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Zainol Fadzi yang juga Setiausaha Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Perak pada masa sama menafikan dakwaan parti itu akan keluar daripada gabungan PN sekiranya menteri besar dilantik dalam kalangan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas.

Menurutnya, dakwaan yang sedang tular ketika ini disifatkan berniat jahat dan cubaan menjatuhkan kredibiliti Bersatu.

“Saya perlu beri penjelasan bahawa tidak ada seorang pun ADUN Bersatu pernah mengeluarkan kenyataan seperti yang didakwa iaitu jika menteri besar daripada Pas maka kami akan keluar dari PN, ini satu fitnah besar.

“Dalam perjumpaan di istana telah memaklumkan kepada tuanku kami hanya mempunyai 26 wakil rakyat sahaja dan kami reda, namun janganlah aibkan kami seperti ini,” katanya, lapor Sinar Harian.

Satu tangkap layar perbualan dalam kumpulan Whatsapp tular hari ini mendakwa terdapat perebutan jawatan menteri besar di antara Pas dan Bersatu.

Razman dan Zainol Fadzi semalam dititah menghadap Sultan Nazrin menyembah maklum bahawa PN tidak mempunyai majoriti mudah yang boleh menubuhkan kerajaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here