BEKAS Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, DAP bukan sahaja tidak menyokong malah cuba mensabotaj agenda Bumiputera ketika Pakatan Harapan memerintah negara selama 22 bulan.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu mendakwa, dalam sesi rundingan Bajet 2020, Menteri Kewangan ketika itu Lim Guan Eng tidak memberikan satu sen pun kepada TERAJU walhal dalam Rancangan Malaysia Ke-10, TERAJU diberikan siling peruntukan RM2 bilion.

Katanya, tindakan Guan Eng itu menyebabkan 200 syarikat Bumiputera terjejas dan 10,000 peluang pekerjaan baharu tidak dapat diwujudkan.

“Satu lagi ialah EKUINAS, pada tahun 2019, Lim Guan Eng menulis surat kepada Tun Dr Mahathir meminta supaya dana EKUINAS berjumlah RM2.4 bilion dikembalikan kepada Kementerian Kewangan dan EKUINAS ditutup.

“Cubaan Lim Guan Eng ini gagal kerana dibantah oleh Datuk Seri Mohamed Azmin Ali selaku Menteri Hal Ehwal Ekonomi pada masa itu,” katanya menerusi catatan di Facebook.

TERAJU adalah sebuah agensi yang bertanggungjawab membimbing syarikat-syarikat Bumiputera untuk maju terutamanya dalam bidang-bidang ekonomi yang berdaya saing.

EKUINAS pula sebuah syarikat milik kerajaan yang ditubuhkan untuk menggalakkan penyertaan Bumiputera dalam sektor-sektor ekonomi yang berdaya saing.

Mengulas lanjut Muhyiddin berkata, kerana marah cubaannya menutup EKUINAS gagal, dalam Bajet 2020, Lim Guan Eng hanya menyediakan peruntukan token sebanyak RM100 kepada EKUINAS.

“Apa yang boleh dibuat dengan peruntukan hanya RM100? Sedangkan fungsi EKUINAS ialah untuk menyuntik modal pelaburan dalam sektor strategik dan kompetitif untuk meningkatkan penyertaan Bumiputera dalam rantaian ekonomi bernilai tambah tinggi.

“Datuk Seri Azmin beritahu saya beliau terpaksa merayu kepada Dr Mahathir supaya peruntukan kepada TERAJU dan EKUINAS dinaikkan. Ada bukti surat yang ditunjukkan kepada saya,” katanya.

Muhyiddin menjelaskan, itu adalah satu bentuk sabotaj terhadap agenda Bumiputera.

“Jadi jangan tanya saya lagi kenapa saya dan rakan-rakan yang lain tinggalkan PH.

“Saya ingatkan pengundi Tambun supaya jangan undi PH yang dikuasai oleh DAP,” tambahnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here