SEORANG lelaki didenda RM4,500 dan penjara dua bulan jika gagal membayar denda oleh Mahkamah Majistret (Munisipal) Seberang Perai selepas didapati bersalah menyembelih babi di lokasi tidak dibenarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Pulau Pinang, Ogos lalu.

Tertuduh, Tan Chun Siang, 42, dijatuhi hukuman itu selepas mengaku bersalah sebaik sahaja pertuduhan ke atasnya selesai dibacakan di hadapan Majistret Savinder Singh.

Mengikut pertuduhan, Chun Siang didapati telah menjalankan aktiviti penyembelihan babi bukan di rumah penyembelihan yang diluluskan atau dilesenkan oleh JPV Pulau Pinang iaitu di sebuah premis perniagaan di Jalan Bagan Lalang, Butterworth, kira-kira pukul 12.50 pagi, 28 Ogos lalu.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di bawah Kaedah 5(1) iaitu Kaedah-Kaedah Binatang (Kawalan Penyembelihan 2009) Akta Binatang 1953 [Akta 647] yang jika sabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM10,000.

Kes dikendalikan Pegawai Pendakwa JPV Pulau Pinang, Roziman Awang Tahrin manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Pada masa sama, mahkamah turut mengarahkan supaya dua bilah pisau serta tiga set penyangkut daging yang dipercayai digunakan untuk aktiviti itu dilupuskan kepada jabatan berkenaan.

Difahamkan, tertuduh membayar denda tersebut hari ini.

Ini merupakan kes ketiga yang dibawa ke mahkamah olen JPV Pulau Pinang sejak peraturan berkaitan tempat penyembelihan haiwan dikuatkuasakan di negeri itu bermula Mei lalu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here