Oleh RIZQI ZABIDI

SEJUMLAH 952 kes demam denggi dengan dua kematian dicatatkan di Kedah setakat 8 Oktober 2022 iaitu peningkatan sebanyak 133.3 peratus daripada cuma 408 kes yang dicatatkan di negeri ini dalam tempoh sama pada tahun lalu.

Menurut Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Dr. Mohd Hayati Othman, angka itu juga 36.2 peratus lebih tinggi berbanding 699 kes dicatatkan dalam tempoh sama pada 2020.

Katanya, jumlah kes pada tahun ini bagaimanapun lebih rendah 30.5 peratus berbanding sebelum pandemik Covid-19 pada 2019, yang mencatatkan penurunan sebanyak 30.5 peratus.

“Setakat 8 Oktober 2022, sebanyak 77 wabak denggi dicatatkan berbanding 15 wabak dalam tempoh sama pada tahun lalu. Daripada 77 wabak dicatatkan itu, terdapat lima ‘hotspot’ yang telah berjaya dikawal, 69 wabak telah tamat dan tiga lagi wabak masih aktif.

“Analisa dijalankan Unit Kawalan Vektor Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) Kedah menunjukkan, peningkatan ketara kes demam denggi di negeri ini bermula sejak Minggu epidemiologi 35 (ME35) bertarikh 28 Ogos 2022 hingga 3 September 2022 di tiga daerah iaitu Kota Setar, Langkawi dan Kubang Pasu,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, antara mukim yang paling banyak melaporkan kes demam denggi adalah Kuah dan Ulu Melaka di Langkawi serta Mergong, Alor Malai, Derga, Kuala Kedah, Pengkalan Kundur dan Teluk Cengai di Kota Setar.

“Selain itu Mukim Naga dan Jitra di Kubang Pasu turut mencatatkan kes demam denggi yang tinggi,” katanya.

Jelasnya, aktiviti kawalan dan pencegahan telah dijalankan untuk semua kes dan wabak denggi dilaporkan bagi memutuskan rantaian jangkitan.

Sebagai contoh katanya, aktiviti kawalan vektor yang melibatkan pemeriksaan premis, semburan kabus, penghapusan tempat pembiakan dan pendidikan kesihatan telah dijalankan untuk setiap kejadian kes tunggal atau wabak.

“Di samping itu, aktiviti pencegahan juga dipertingkatkan di lokaliti keutamaan dan berisiko di seluruh negeri.

“Bermula Januari 2022 hingga 8 Oktober 2022, sejumlah 266,420 premis telah diperiksa dan sebanyak 4,972 kompaun dengan nilai hampir RM2.4 juta telah dikeluarkan kepada pemilik premis yang terdapat pembiakan aedes,” katanya.

Menurutnya, kompaun tersebut dibuat di bawah Akta Pemusnahan Serangga Pembawa Penyakit (APSPP) 1975 (Akta 154).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here