SEORANG lelaki didenda RM10,000 atau 12 bulan penjara oleh Mahkamah Majistret Shah Alam, hari ini kerana melakukan khianat dengan merosakkan kenderaan milik abang serta kakaknya, September lalu.

Hukuman diputuskan Majistret Mohamad Redza Azhar Rezali selepas tertuduh, Norazizul Lizam Miskun, 47, mengaku bersalah terhadap pertuduhan, lapor Harian Metro.

Dia yang tidak bekerja dituduh sengaja melakukan khianat iaitu dengan cara mengambil pasu bunga, lalu menghempas pada cermin kereta milik abangnya, Noor Hadi, 53, dan kakak, Nor Baiza, 49, sehingga menyebabkan cermin pecah serta mangsa kerugian RM25 atau lebih.

Kesalahan dilakukan di Kampung Sungai Kandis, Seksyen 36, di Shah Alam pada 4 petang, 25 September 2022 dan tertuduh didakwa mengikut Seksyen 427 Keseksaan.

Di hadapan Majistret Nur Faizah Abdul Sani, tertuduh turut mengaku bersalah memasukkan dadah jenis THC, Amphetamine, Methamphetamine ke dalam tubuh badannya di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam pada 26 September 2022.

Kesalahan didakwa mengikut Seksyen 15 (1)(A) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang memperuntukkan hukuman penjara hingga dua tahun atau denda RM5,000 atau kedua-duanya sekali.

Mahkamah menetapkan 21 November depan untuk serahan laporan patologi sebelum hukuman dijatuhkan dan tertuduh dibenar diikat jamin RM2,000 dengan seorang penjamin.

Sementara itu, Norazizul juga berdepan pendakwaan mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kecederaan parah terhadap anggota polis, Mohd. Ridzuan Marsudi, 32, dengan menggunakan parang yang mungkin boleh menyebabkan kematian.

Dia bagaimanapun mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu di hadapan Hakim Rihaida Rafie di Mahkamah Sesyen di Shah Alam.

Mahkamah menetapkan 21 Disember untuk sebutan semula kes itu dan tertuduh dibenar diikat jamin RM10,000 dengan seorang penjamin serta perintah tambahan, dilarang mengganggu atau mendekati mangsa dan saksi.

Terdahulu, semua pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Elyza Amira Habeeb Rahman, Saidah Fasihah Che Yusoff dan S. Reetha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here