Oleh MOHD LAZIM ENDUT

PARTI DAP mula menguji pengaruhnya di Terengganu pada tahun 2008 setelah berjaya menubuhkan cawangan pertamanya di negeri yang sebelum ini terlalu kebal dengan imej ‘keMelayuannya’.

Ia bermula setelah Timbalan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Terengganu ketika itu, Ng Chai Heng mengumumkan peletakan jawatannya pada 28 Ogos 2008 dan diberi mandat menjadi Pengerusi Jawatankuasa Penaja DAP Cawangan Kampung Cina, Kuala Terengganu.

Bagi pemerhati politik, penubuhan cawangan tersebut diaggap sebagai langkah pertama untuk DAP bertapak di Terengganu.

Selain itu, ia juga dianggap sebagai momentum perubahan rakyat yang dikatakan sudah bermula di mana matlamat dan sasaran utamanya adalah untuk memastikan parti itu mempunyai wakil dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu.

Begitulah, betapa licik dan ‘cerdiknya’ percaturan DAP sejak awal penubuhan dahulu.

Malah, penulis perhatikan di tengah-tengah senarai barisan Ahli Jawatankuasa (AJK) DAP Terengganu bagi sesi 2021-2024, terselit nama seorang Melayu, iaitu Mohd. Nasir Zainal sebagai Timbalan Pengerusi.

Barangkali ia adalah selaras dengan kenyataan Setiausaha Agung parti itu, Anthony Loke Siew baru-baru ini yang mengatakan bahawa DAP akan mengentengahkan lebih ramai calon Melayu pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) dalam usaha memperkasakan kepelbagaian dalam kepimpinan parti berkenaan.

Ng Chai Heng

Kini, selepas 14 tahun wujud di Terengganu, DAP kelihatan semakin ‘bernafsu’ besar dalam menggerakkan agenda politiknya.

Buktinya, parti tersebut bercadang untuk menampilkan calon tunggal bertanding pada PRU15 melibatkan kerusi DUN Bandar.

Ketika mengatakan perkara tersebut baru-baru ini Chai Heng berkata, calon yang akan diketengahkan mempunyai latar belakang baik sekali gus memenuhi kriteria diinginkan pengundi di kawasan itu.

Malah beliau turut memberi bayangan calon yang diketengahkan juga merupakan individu anak tempatan, mempunyai latar belakang yang baik serta memahami senario politik serta kedudukan di kawasan itu.

Malah, beliau yakin berdasarkan perkembangan politik semasa, parti itu mempunyai kekuatan kerana ia merupakan sebahagian daripada parti komponen Pakatan Harapan (PH).

Perkembangan ini sewajarnya diberikan perhatian oleh parti politik lain di negeri ini khususnya Perikatan Nasional (PN) dan BN.

Ketika mengulas hasrat DAP meletakkan calon di kerusi DUN Bandar pada PRU-15 nanti, Pengarah Pilihan Raya Pas Terengganu, Ariffin Deraman berkata partinya tidak gentar atau tergugat dengan perkara tersebut.

Malah, Ariffin menyifatkan kewujudan PH khususnya DAP di Terengganu tidak begitu relevan bagi politik negeri ini.

Ariffin Deraman

Bagi penulis, walaupun ada pihak menganggap kehadiran DAP sebagai tidak relevan dan bukan pengancam utama, namun ia perlu dilihat dari sudut lain iaitu ‘pangacau’ undi dan juga kedudukanya yang berada dalam parti komponen PH.

Ia perlu memandangkan agenda DAP ada kalanya melangkaui pemikiran kita, apatah lagi kejayaan parti itu dalam melakukan tsunami politik melibatkan masyarakat Cina sebelum ini selain ia mampu memecahkan undi Melayu.

Kali terakhir DAP Terengganu menampilkan calon bertanding di DUN Bandar ialah pada tahun 2004 manakala kali pertama ialah pada 1990.

DUN Bandar mempunyai seramai 22,000 pengundi di mana 34 peratus daripadanya adalah pengundi Cina.

Dalam siri PRU sebelum ini kerusi kawasan ini merupakan antara kubu kuat MCA-BN, sebelum ia bertukar milik kepada parti Pas dalam PRU-14 lalu.

Dalam PRU-14, calon Pas Ahmad Shah menang dengan majoriti 2,091 undi.

Beliau yang memperoleh 7,133 undi berjaya menewaskan calon BN, Toh Seng Cheng yang mendapat 5,042 undi dan Azan Ismail (PH) yang mendapat 3,996 undi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here