SERAMAI 10 pengundi gagal menyaman Ahli Parlimen Gombak, Datuk Seri Azmin Ali atas dakwaan melanggar kewajipan fidusiari selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan awal Mahkamah Rayuan membatalkan kes itu.

Free Malaysia Today melaporkan, Mahkamah tertinggi mendapati kumpulan itu gagal membangkitkan persoalan undang-undang yang mempunyai kepentingan awam untuk mewajarkan kebenaran merayu keputusan mahkamah rendah.

Kumpulan pengundi itu mendakwa Azmin bertanding pada pilihan raya 2018 untuk menggulingkan Barisan Nasional (BN), tetapi kemudiannya mengingkari janjinya dengan menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan menyertai gabungan Perikatan Nasional (PN) pada 2020.

Dalam keputusan sebulat suara, Hakim Besar Malaya Azahar Mohamed berkata cadangan persoalan yang dikemukakan dalam permohonan kebenaran merayu tidak memenuhi Seksyen 96 Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

“Kami tidak yakin bahawa persoalan yang dicadangkan mencapai ambang, dan dengan itu menolaknya. Memandangkan ini kes kepentingan awam, kami tidak mengeluarkan sebarang perintah mengenai kos,” katanya dalam sidang video.

Pada 13 April, Mahkamah Rayuan membenarkan permohonan Azmin untuk membatalkan saman itu kerana terdapat kesilapan yang boleh dirayu.

BERITA LANJUT MENYUSUL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here