PAS menyangkal dakwaan bahawa parti itu mahu kembali bersama UMNO kerana BERSATU sudah hilang pengaruh.

Memetik laporan Berita Harian, Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, menyifatkan parti BERSATU mempunyai kekuatan dan pengaruh mereka yang tersendiri.

“Saya rasa tidak (hilang pengaruh kerana) keputusan Pilihan Raya Negeri (PRN) di Johor dan Melaka, kita tengok pengaruh BERSATU masih kuat dan ada sokongan.

“Malah, hasil soal selidik yang kita buat pun mereka ada sokongan dan menang di Melaka dan di Johor. Saya fikir BERSATU ada pengaruh walaupun mungkin cawangan jentera tidak sekuat PAS yang lama, tetapi secara realiti kita ada kira-kira 43 peratus pengundi atas pagar yang baru kali pertama mengundi.

“Kita lihat ada kecenderungan mereka (mengundi) rakan kita daripada BERSATU,” katanya selepas Ceramah 3 Menteri Besar PAS dan Pelancaran Jentera Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) di Pra Himpunan Teguh Pertahan di Dataran Kompleks Sukan Negeri Terengganu di sini, malam tadi.

Laporan itu turut menyatakan penegasan Tuan Ibrahim yang menafikan dakwaan BERSATU hanya mahu menumpang jentera PAS dalam menghadapi PRU-15.

Katanya, PAS bersama BERSATU serta gabungan parti politik yang ada di dalam Perikatan Nasional (PN) saling membantu antara satu sama lain bagi memastikan kemenangan bersama di dalam PRU-15.

“Kita bersama (dan) apabila kita dalam muafakat politik, tidak timbul soal jentera (dan) kita bersama-sama ke arah kemenangan bersama.

“(Jadi) tak timbul soal tumpang-menumpang kerana bagi kita setiap parti ada kelebihan dan ada kekurangan yang kita saling tampung-menampung,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here