SEKURANG-kurangnya 17 orang maut setelah rusuhan antikerajaan merebak ke seluruh Iran semalam ketika laporan tidak sahih mendakwa angka kematian mencecah 31 orang.

Mahsa Amini

Kekacauan itu tercetus susulan kematian seorang wanita Mahsa Amini ketika dalam tahanan polis moral Iran kerana didakwa memakai tudung secara tidak sempurna.

Kematian wanita Kurdish berusia 22 tahun itu selepas tiga hari dia ditahan kemudiannya mencetuskan kemarahan orang ramai.

Lapor CBS News, pihak berkuasa mendakwa wanita itu meninggal dunia akibat serangan jantung.

Namun pengkritik mendakwa wanita itu dipukul selepas tular imej merakamkan gambar badannya mempunyai kesan lebam dan berdarah.

Rakaman video yang tersebar memaparkan penunjuk perasaan melaungkan kata-kata termasuk ‘wanita, kehidupan, kebebasan’, ketika Iran berdepan gelombang demonstrasi terbesar dalam tempoh hampir tiga tahun.

Sejumlah penunjuk perasaan wanita turut membakar tudung mereka di jalanan, malah ada yang menggunting rambut sendiri sebagai simbolik bantahan terhadap kod pakaian yang menetapkan peraturan ketat.

Presiden Iran, Ebrahim Raiso berkata, kematian Amini akan disiasat secara menyeluruh.

Memetik laporan AFP, angka rasmi korban pergolakan itu kini mencecah sekurang-kurang 17 mangsa, termasuk lima anggota keselamatan.

Namun pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berpangkalan di Oslo, Hak Asasi Manusia Iran (IHR), mendakwa sekurang-kurang 31 orang awam telah maut berdasarkan kiraan pihaknya.

Pengarah IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam, mendakwa penunjuk perasaan yang mengadakan bantahan secara aman, ditembak dengan peluru.

Agensi berita rasmi, IRNA pula melaporkan penunjuk perasaan melemparkan batu, membakar kenderaan polis dan melaungkan slogan antikerajaan.

Amerika Syarikat sementara itu mengenakan sekatan terhadap polis moral Iran dan beberapa pegawai tertinggi kerajaan termasuk Pasukan Pertahanan dan agensi penguatkuasaan undang-undang lain.

Semalam, pihak berkuasa menahan dua jurugambar wanita, Niloufar Hamedi daripada akhbar reformasi Shargh, dan Yalda Moayeri yang bekerja dengan media tempatan, serta aktivis Mohammad-Reza Jalaipour, lapor media Iran.

Keganasan dikhuatiri terus meningkat selepas Iran menyekat akses kepada Internet serta aplikasi pesanan, termasuk WhatsApp dan Instagram yang digunakan secara meluas di negara itu selepas pihak berkuasa menyekat platform lain, termasuk Facebook serta Twitter sejak beberapa tahun lalu.

IHR mendakwa, perkhidmatan Internet mudah alih turut disekat sepenuhnya di Tabriz yang juga bandar utama di utara Iran.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here