DEWAN Muslimat PAS Pusat hari ini mahu lebih ramai calon wanita diketengahkan parti pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Mengusulkan perkara itu, ketuanya Senator Nuridah Mohd Salleh berkata sayap berkenaan mencadangkan supaya diberikan kuota sebanyak 30 peratus untuk wanita bertanding mewakili parti di setiap negeri pada PRU15.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Muktamar Dewan Muslimat PAS ke-62, sempena Muktamar Tahunan PAS ke-68, yang dirasmikan Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, di sini.

Nuridah berkata pada PRU14 yang lepas, seramai 39 calon wanita telah diketengahkan parti membabitkan 10 kerusi Parlimen dan 29 kerusi Dewan Undangan Negeri.

Sementara itu, Tuan Ibrahim yang mengulas usul Muslimat itu berkata pucuk pimpinan sedia menilainya dan perbincangan lanjut akan diadakan.

“Secara asasnya PAS bersetuju supaya peranan Muslimat diangkat selari dengan cabaran dihadapi golongan itu pada masa kini sekali gus memberi peluang lebih ramai wanita bertanding pada pilihan raya akan datang.

“Kita juga menyedari bahawa separuh daripada pengundi kita adalah dalam kalangan Muslimat, sehubungan itu saya menyokong apa yang disebut Ketua Dewan Muslimat untuk meletakkan lebih ramai calon wanita dalam PRU ke-15,” katanya.- BERNAMA 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here