SELEPAS diumumkan secara rasmi beliau menang bergaya dalam saingan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli tidak menunggu lama untuk menunjukkan taringnya.

Pada 12 Julai lalu, beliau secara terang-terangan menyenaraikan 25 calon yang wajar dipilih bagi membarisi Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR bagi penggal 2022-2025.

Yang paling penting, kata bekas Ahli Parlimen Pandan itu, Ahli-ahli MPP yang dipilih hendaklah dalam kalangan mereka yang menolak gagasan khemah besar.

Calon-calon yang disenaraikan Rafizi ialah Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasir; aktivis mahasiswa, Fahmi Zainol; Ahli Parlimen Subang Wong Chen; Ahli Parlimen Merbok Nurin Aina @ Nor Azrina Surip; Ahli Parlimen Ledang, Syed Ibrahim Syed Noh; Ahli Parlimen Balik Pulau, Muhammad Bakhtiar Wan Chik; Ahli Parlimen Sungai Siput, Kesavan Subramaniam; Ahli Parlimen Hulu Selangor, June Low Hsiad Hui; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bakar Arang, Simon Ooi Tze Min; ADUN Hulu Kinta Muhammad Arafat Varisai Mahamad dan ADUN Semambu, Lee Chean Chung.

Turut disenarai kumpulan pro-Rafizi bagi merebut jawatan MPP ialah pelakon, Datuk Hans Isaac, Romli Ishak, Tan Kar Hing, M Anbarasan, Halim Bachik, Abdul Halim Hussain, Zahir Hassan, Che Zam Hamzah, Zinda Khalil Sastro Hassan, Zaidi Ahmad, Gopalakrishnan Subramaniam, Mohd Amin Abdul Mem, Raiyan Abdul Rahim dan Rusnah Aluai.

Sekali pandang memang nampak seperti Rafizi benar-benar komited mahu memulihkan semula PKR yang semakin lemah sejak Anwar kembali menerajuinya pada 2018.

Hakikat PKR sebagai sebuah parti yang sakit tidak dapat dinafikan kerana ia gagal memberi impak yang besar dalam semua pilihan raya negeri (PRN) yang diadakan selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Justeru, kepakaran Rafizi sebagai ‘raja formula’ sememangnya amat diperlukan untuk memastikan prestasi memalukan PKR itu tidak diulangi pada PRU-15.

Namun, dari sudut yang lain, ada pihak berpandangan, Rafizi sedang berusaha membina kekuatannya sendiri dalam PKR sekali gus membawa parti itu keluar dari bayangan Anwar serta nostalgia Reformasi.

Lebih-lebih lagi, sikap Rafizi yang keras menolak gagasan khemah besar adalah bertentangan dengan hasrat memastikan Barisan Nasional (BN) yang didominasi UMNO gagal berkuasa kembali selepas PRU-15.

Jika itu yang Rafizi mahukan, akan berlaku situasi paradoks di mana PKR berjuang bermati-matian mahu menjulang Anwar sebagai calon Perdana Menteri ke-10 namun pada masa yang sama, parti itu menolak gagasan khemah besar yang boleh meningkatkan peluang parti-parti anti-BN untuk menang.

Kita tidak pasti apa agenda sebenar Rafizi dan formula apa yang mahu digunakannya kali ini. Cuma kelantangannya dalam soal pemilihan 20 Ahli MPP PKR yang baharu mencetuskan persoalan sama ada beliau mahu mencabar dominasi Anwar dalam PKR.

Tidak dinafikan Rafizi sememangnya seorang tokoh politik yang popular, bukan sahaja dalam kalangan ahli PKR tetapi masyarakat secara amnya khususnya golongan muda bandar yang berpendidikan dan tidak terlibat secara langsung dalam gerakan Reformasi yang dipelopori Anwar.

Malah, melihat kepada majoriti besar yang diperolehinya dalam pemilihan jawatan Timbalan Presiden, boleh dikatakan Rafizi mempunyai pengaruh yang besar dan mampu ‘menggoncang’ takhta Anwar yang selama ini begitu sinonim dengan PKR.

Pada usia 74 tahun, mungkin ramai anak muda termasuk yang dalam PKR menyangka ketokohan Anwar sudah melepasi zaman kemuncaknya dan idea Reformasinya sudah tidak lagi relevan dengan perkembangan politik semasa.

Namun, mereka mungkin terlupa dengan hakikat bahawa ‘Anwar itu PKR dan PKR itu Anwar’. Sentuhan politik Anwar masih ada bisanya dan beliau masih mempunyai sekumpulan penyokong setia yang sanggup bermati-matian mempertahankannya.

Lebih-lebih lagi, setakat ini, Anwar masih belum membayangkan hasratnya untuk berundur dari tampuk kepimpinan PKR. Sehingga saat itu tiba, Rafizi terpaksa berpuas hati sekadar menjadi pemimpin nombor dua.

Mungkin Rafizi bakal menerima nasib yang sama seperti Dr Syed Husin Ali dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang hanya mampu menyandang jawatan Timbalan Presiden PKR selama 10 tahun tanpa berpeluang pergi lebih jauh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here