AHLI Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman akan mengeluarkan kenyataan mengenai status beliau sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia.

Memetik laporan FMT, perkara itu dimaklumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kepada pemberita.

“Tajuddin akan keluarkan kenyataan,” katanya ringkas kepada media selepas menghadiri Majlis Pelancaran Blueprint Perumahan 3.0 Kementerian Pertahanan hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya status Tajuddin sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia selepas namanya tiada dalam senarai penerima watikah pelantikan di Istana Negara semalam.

Terdahulu, Tajuddin dilaporkan digugurkan sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia, setelah kerajaan “berubah hati” mengenai pelantikan beliau, menurut sumber kerajaan.

Sumber itu mengesahkan nama Tajuddin tidak terkandung dalam senarai terbaru penerima watikah pelantikan diplomat ke luar negara daripada Yang di-Pertuan Agong.

Semalam Seri Paduka mengurniakan watikah pelantikan kepada empat ketua perwakilan Malaysia ke luar negara, di Istana Negara.

Ketua Perwakilan Malaysia ke luar negara yang baharu dilantik ialah Duta Besar Malaysia ke Korea Selatan, Lim Juay Jin; Duta Besar Malaysia ke Jepun, Shahril Effendi Abd Ghany; Duta Besar Malaysia ke Arab Saudi, Wan Zaidi Wan Abdullah dan Duta Besar Malaysia ke Iran, Khairi Omar.

Nama Tajuddin bagaimanapun tidak tersenarai dalam pengurniaan watikah tersebut.

Isu pelantikan Tajuddin sebelum ini mengundang kritikan daripada pelbagai pihak termasuk bekas diplomat.

Tajuddin sebelum ini menyifatkan sebahagian kritikan berhubung pelantikannya sebagai “tidak adil”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here