PALING lewat, pada 16 Julai ini akan diketahui keputusan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) berhubung pindaan Perlembagaan UMNO.

Mei lalu, UMNO sebulat suara meluluskan Pindaan Perlembagaan parti yang membolehkan pemilihan parti diadakan tidak melebihi tempoh enam bulan selepas Pilihan Raya Umum, untuk memberi ruang kepada ahli memfokus kepada gerak kerja pilihan raya.

Isnin lalu, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan menyatakan, parti itu mungkin terpaksa mengadakan pemilihan sebelum hujung tahun ini sekiranya Pelan B tidak dilaksanakan.

Tiada siapa yang tahu apa yang dimaksudkan dengan Pelan B itu. Mungkin Ahmad dan beberapa pemimpin kanan UMNO sahaja yang tahu.

Sebenarnya, UMNO tidak perlu susah-susah memikirkan tentang Pelan B kerana langkah terbaik adalah mengadakan pemilihan secepat mungkin.

Sememangnya pemilihan UMNO patut dibuat setelah penggal 2018-2021 telah berakhir dan akar umbi perlu sekali lagi diberi peluang menentukan mandat kepimpinan yang baharu.

Lagipun UMNO dalam situasi yang pelik kerana Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hanyalah berjawatan Naib Presiden dalam parti.

Langkah-langkah yang diambil oleh pentadbiran beliau seperti menarik balik subsidi minyak masak berbotol tidak disokong sepenuhnya oleh UMNO yang diketuai Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Ahmad Zahid pula sedang berdepan dengan puluhan kes berkaitan rasuah dan penyelewengan dana di mahkamah selain populariti beliau sering dibayangi oleh Timbalannya, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Bekas Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak pula semakin kuat pengaruhnya dalam kalangan akar umbi walaupun beliau tidak memegang sebarang jawatan dalam Majlis Kerja Tertinggi (MKT).

Selain Ahmad Zahid dan Najib, dua lagi pemimpin kanan UMNO iaitu Datuk Seri Bung Moktar Radin dan Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim juga sedang bergelut dengan kes mahkamah.

Semua isu ini akan menjadi beban yang terpaksa digalas oleh UMNO sekiranya parti itu bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) dengan barisan kepimpinan sedia ada.

Satu-satunya cara untuk merungkai situasi yang berserabut itu adalah mengadakan pemilihan segera agar akar umbi dapat memilih pemimpin-pemimpin yang berimej bersih dan tiada kes mahkamah.

Lebih molek lagi jika mereka yang ada kes mahkamah berundur dan tidak mempertahankan jawatan dalam parti agar lebih mudah akar umbi membuat pilihan.

Kesediaan kluster mahkamah menunjukkan jiwa yang besar demi kelangsungan parti pasti dihargai oleh semua ahli UMNO.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here