PENDEDAHAN Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dalam sidang media khas yang panjang lebar di Petaling Jaya semalam mendedahkan banyak kepincangan yang berlaku dalam UMNO, lebih-lebih lagi melibatkan Majlis Kerja Tertinggi (MKT).

Memang perbuatan beliau itu kelihatan seperti membuka pekung di dada dan boleh menjatuhkan air muka pemimpin-pemimpin parti khususnya Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Namun hakikatnya masalah-masalah yang diceritakan oleh Tajuddin memang benar-benar berlaku dan tidak boleh disorok begitu sahaja di bawah karpet.

Contohnya, isu penyaluran dana parti untuk jentera akar umbi UMNO menjalankan gerak kerja menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Sudah lama kedengaran rungutan daripada akar umbi yang ‘berjanggut’ menunggu dana yang dijanjikan yang seumpama ‘menunggu bulan jatuh ke riba’.

Macam-macam arahan diberi oleh kepimpinan parti namun kebanyakan masa hanya bermodalkan air liur sahaja.

tajuddin rahman akar umbi UMNO
Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dalam sidang media khas di Petaling Jaya, semalam mendedahkan beliau terpaksa menggunakan duit sendiri untuk menganjurkan Himpunan Melayu Bangkit dan Penyatuan Ummah. GAMBAR: Warta Rakyat

Mereka minta jentera lebih agresif dalam pentas perang siber dan perang saraf tetapi mereka mungkin lupa nak guna internet pun kena pakai duit.

Paling tidak pun, berilah peruntukan tambah nilai talian telefon supaya jentera yang terlibat dengan kegiatan media dan penerangan tidak perlu menggunakan duit sendiri.

Seperti yang Tajuddin kata, nak bergerak ulang-alik ke sana sini semuanya memerlukan duit untuk minyak dan belanja makan minum.

Akar umbi UMNO bukanlah hendak berkira, tetapi dalam keadaan krisis ekonomi yang semakin memburuk ketika ini, mereka terpaksa mengutamakan perut sendiri dahulu.

Selepas Barisan Nasional (BN) dan UMNO tewas pada PRU-14, mereka tidak berkira sebab faham parti berdepan kesulitan dari segi kewangan setelah akaun dibekukan dan tidak lagi menjadi kerajaan.

Malah, Tajuddin sanggup mengeluarkan duit sendiri untuk menganjurkan Himpunan Penyatuan Ummah dan Melayu Bangkit di Pasir Salak pada 2018 yang seterusnya membawa kepada gagasan Muafakat Nasional.

Cuma, situasi kini sudah berbeza kerana pemimpin UMNO sudah kembali menjadi Perdana Menteri dan ramai dalam kalangan mereka yang kembali bergelar menteri Kabinet atau dilantik mengepalai syarikat milik kerajaan (GLC).

Sedikit sebanyak gaya hidup pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO yang masih diselubungi kemewahan menyebabkan akar umbi UMNO yang berhempas pulas bekerja untuk parti tanpa sebarang imbuhan terasa hati.

Sepatutnya mereka yang di atas ‘kayangan’ berkorban lebih banyak untuk parti dan bukannya membiarkan akar umbi yang ‘kais pagi, makan pagi’ mengeluarkan wang dari poket sendiri yang sememangnya kempis.

Suruh buat macam-macam, tetapi bila masuk bab peruntukan, ramai yang buat tak tahu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here