WADAR Jabatan Penjara Malaysia dan seorang penganggur dihadapkan ke Mahkamah Majistret Kangar hari ini atas tiga tuduhan mengedar dadah jenis heroin, ganja dan syabu di Beseri, Padang Besar pada 4 Jun lalu.

Tertuduh, Mohd. Hasif Abdul Rahim, 27, yang bertugas di Penjara Tapah, Perak dan rakannya, Mohd. Farhan Abdul Aziz, 37, tidak mengaku bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Siti Norhasliza Md. Ali.

Harian Metro melaporkan, Berdasarkan pertuduhan pertama, kedua tertuduh didapati mengedar dadah iaitu heroin seberat 132 gram di sebuah rumah di Taman Melati Indah, Beseri, Padang Besar pada 1.45 tengah hari.

Bagi pertuduhan kedua dan ketiga pula, mereka didapati memiliki dadah berbahaya jenis ganja seberat 85.9 gram dan syabu seberat 27 gram di lokasi, tarikh dan waktu yang sama seperti pertuduhan pertama.

Oleh itu, bagi pertuduhan pertama, mereka didakwa mengikut Seksyen 39B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta yang sama yang membawa hukuman gantung sampai mati atau penjara seumur hidup serta boleh dikenakan tidak kurang daripada 15 kali sebatan.

Bagi pertuduhan kedua pula, keduanya didakwa mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh dipenjara selama lima tahun hingga seumur hidup dan 10 kali sebatan.

Untuk pertuduhan ketiga pula, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 yang boleh didenda tidak lebih daripada RM100,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dilakukan Pegawai Pendakwa Polis Inspektor S Mageswaran, manakala tertuduh diwakili Burhanudeen Abdul Wahid.

Mahkamah kemudiannya menetapkan 19 Ogos ini sebagai tarikh sebutan semula kes bagi menunggu laporan kimia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here