PASUKAN Gerakan Am (PGA) menahan dua tekong dan 20 pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Myanmar dalam sebuah kereta Toyota Estima di Kampung Tasek Berangan, Pasir Mas pukul 12.30 malam tadi.

Ketika kejadian anggota Batalion 7 PGA sedang membuat rondaan sebelum terserempak kenderaan terbabit di persimpangan Kampung Pok Jak dalam keadaan mencurigakan.

Pegawai Pemerintah Medan Ops Wawasan Kelantan, Deputi Superintendan K. Ramesh berkata, anggota mengekori kereta itu sebelum seorang penumpang warga tempatan dilihat keluar untuk melarikan diri sebaik kenderaan berhenti, namun berjaya dikejar dan ditahan.

“Hasil pemeriksaan dalam kereta tersebut mendapati terdapat 20 penumpang disyaki warga Myanmar terdiri daripada 14 lelaki dan enam wanita berusia 17 sehingga 35 tahun.

“Sementara dua lelaki warga tempatan berusia 25 dan 40 tahun turut ditahan, yang mana salah seorang bertindak sebagai pemandu,” katanya memetik laporan Harian Metro, hari ini.

Katanya, semua PATI diarahkan ‘berhimpit’ dalam satu kenderaan bagi mempercepatkan proses perjalanan selain untuk mengaburi mata pihak berkuasa.

“Tekong bertindak membuka tempat duduk bahagian penumpang belakang bagi memudahkan PATI dibawa dengan jumlah yang ramai melebihi muatan sebenar.

“Malah kenderaan yang digunakan juga adalah kereta mewah dengan cermin yang gelap supaya kegiatan mereka ini tidak dikesan oleh anggota bertugas,” katanya.

Ramesh berkata, hasil siasatan mendapati kesemua warga Myanmar berkenaan tidak mempunyai pasport atau kad perjalanan yang sah selain mengakui memasuki sempadan negara melalui pangkalan haram yang tidak diwartakan.

“Anggota merampas kereta manakala dua tekong dan 20 PATI ditahan untuk di bawah ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pasir Mas bagi tindakan lanjut dibawah Seksyen 26(J) ATIPSOM 2007 serta Seksyen 1(C) Imigresen 1953/1969.

“Siasatan awal mendapati, kesemua PATI ini dibawa masuk secara haram melalui jalan sungai sebelum ditempatkan sementara di lokasi sepanjang Sungai Golok sebelum dibawa menaiki kenderaan oleh tekong yang sedia menunggu.

Ujarnya, PATI itu dipercayai mahu ke Kuala Lumpur bagi tujuan bekerja dalam pelbagai sektor termasuk sebagai buruh dan pekerja kilang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here