BEKAS pegawai bank Goldman Sachs, Roger Ng didakwa menyertai rancangan global untuk menyelewengkan berbilion dolar daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) atas matlamat ‘kegemilangan dan ketamakan’.

Pendakwa raya Amerika Syarikat, Alixandra Smith berkata demikian dalam hujah penutupnya kepada juri di mahkamah New York semalam.

FMT yang memetik Bloomberg melaporkan, Smith memberitahu, walaupun Roger meminta berpuluh juta dolar sebagai sogokan, beliau juga berharap untuk menjadi rakan kongsi di Goldman Sachs Group Inc dengan membantu firma itu mengatur siri tawaran bon yang lumayan kepada 1MDB.

“Walaupun defendan meraih (pendapatan) berjuta-juta dolar setahun bekerja untuk Goldman Sachs, beliau mahukan kegemilangan apabila naik menjadi rakan kongsi daripada (jawatan) pengarah urusan.

“Paling penting, dia mahu wang yang dijanjikan, iaitu AS$35 juta,” katanya.

Roger, 49, merupakan satu-satunya pegawai bank Goldman yang dibicarakan berhubung skandal 1MDB, yang menyaksikan bank itu membayar penalti lebih AS$5 bilion.

Beliau dituduh bersubahat dengan bekas bosnya, Tim Leissner, dan ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, atau Jho Low, untuk menggelapkan berbilion dolar daripada 1MDB apabila Goldman mengatur tiga perjanjian bon untuk dana itu pada 2012 dan 2013.

Roger didakwa atas dua tuduhan bersubahat untuk melanggar undang-undang antirasuah AS dan satu tuduhan bersubahat dalam pengubahan wang haram. Jika sabit kesalahan, dia mungkin akan dipenjarakan selama beberapa dekad.

Smith menunjukkan kepada juri carta dengan wajah sembilan individu yang didakwa berkomplot dengan AS, termasuk Leissner dan isteri mereka, serta kakitangan 1MDB yang dikatakan mendapat sogokan.

Beliau berkata, carta itu menunjukkan bagaimana tindak-tanduk Roger ‘dikoordinasi’ dengan individu lain yang menggunakan akaun bank luar pesisir dan akaun e-mel palsu untuk menyembunyikan rancangan itu dan dibayar lumayan oleh Jho Low.

“Defendan mahu anda percaya bahawa beliau terbabit secara tidak sengaja, iaitu satu-satunya (individu) yang tidak tahu apa yang sedang berlaku.

“Namun semua keterangan menjelaskan (bahawa) semua yang dilakukan oleh defendan adalah selaras dengan tindakan semua individu yang berkomplot,” jelasnya.

Puluhan juta dolar dalam bentuk rasuah dibayar kepada pegawai kerajaan di Malaysia dan Abu Dhabi untuk mendapatkan perniagaan 1MDB untuk Goldman, manakala Jho Low memberi sogokan kepada Roger dan Leissner untuk mengatur tiga perjanjian bon, kata Smith.

Leissner, yang mengaku bersalah dan memberi keterangan terhadap Roger, memberitahu juri beliau meraih lebih AS$60 juta dan membayar Roger lebih AS$35 juta.

Smith memberitahu juri bahawa mereka boleh mengikut jejak wang dana yang dipindahkan daripada perjanjian 1MDB kepada syarikat yang dikawal Jho Low dan akhirnya kepada entiti luar pesisir yang dikawal oleh isteri Roger, Lim Hwee Bin.

Hwee Bin memberi keterangan bahawa AS$35 juta yang dipindahkan ke akaun atas nama ibunya berkait dengan perjanjian perniagaan berasingan yang sah bersama isteri Leissner pada masa itu.

Dalam hujah penutupnya, Smith memberitahu juri bahawa e-mel dan keterangan lain membuktikan Roger dan isterinya mengawal dana tersebut, bukan ibu mentua Roger seperti yang dihujahkan oleh pembelaan.

Sebahagian daripada dana itu digunakan untuk membeli barangan mewah, termasuk lebih AS$250,000 barang kemas berlian, kata Smith.

Hwee Bin tidak didakwa dalam kes itu, tetapi pihak pendakwa memberitahu mahkamah bahawa beliau ‘sekurang-kurangnya terbabit dalam konspirasi untuk pengubahan haram hasil jenayah’.

Peguam Roger berhujah bahawa Hwee Bin tidak mempunyai pengetahuan penting, oleh itu ‘tidak mungkin menjadi sebahagian daripada konspirasi pengubahan wang haram’.

Pendakwa berkata, Goldman meraih lebih AS$600 juta untuk peranannya dalam tiga perjanjian bon 1MDB.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here