DATUK Nurulhidayah Ahmad Zahid mempertahankan tindakan seorang pensyarah Universiti Teknologi MARA (UiTM) yang tular kerana memarahi pelajarnya yang tidak menggunakan komputer riba semasa mengikuti kuliah dalam talian.

Anak perempuan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi itu berpandangan, walaupun pelajar terbabit adalah orang susah, dia seharusnya bertanggungjawab.

Berikut adalah catatan penuh beliau dalam Instagram miliknya:

“Pendapat saya, Prof tu marah sebab dah Semester 5 takda laptop. Yer la org susah tapi sebagai pelajar, seharusnya bertanggungjawab juga dan letakkan perkara yang utama sebagai priority. Saya ni ada jugak pensyarah yang saya tak suka tapi takda la sampai nak aibkan pensyarah. Dah dia pensyarah dia marah la student yang dia rasakan tak ambik serius dan ambik mudah dalam hal pembelajaran.

Zaman sekarang laki marah bini masuk SOCMED. Bini marah laki masuk SOCMED. Gaduh laki bini, sakit hati semua nak letak kat SOCMED. Kena marah dengan pensyarah pun masuk SOCMED.

“Budak zaman ni jam. Divert la rasa sedih dan kecewa tu kepada satu tenaga untuk membakar semangat. Kalau betul nak ilmu tak akan share atau aibkan pensyarah mcm tu.

“Reality lagi teruk. Habis kalau kau kena marah dengan boss nanti pun letak kat SOCMED ker macamana? Kau rasa nanti majikan nak tak ambik pekerja mcm tu? Sikit2 letak kat SOCMED.

“Pendapat saya, pensyarah tu tak menghina B40 pun. Saya berpendapat, dia kata macam tu sebab beyond kecewa. Terlalu kecewa.

“Ramai jer org B40 yang berjaya. Ramai jer orang mak pak yang meninggal masa kecik, masa belajar dan berjaya. Dan ramai juga yang buat part time kerja untuk beli laptop. Ramai jer yang boleh bantu belikan laptop – NGO, wakil2 kerajaan, ADUN, wakil rakyat.

“Hendak seribu daya. Itu maksud pensyarah tu sebenarnya.

“Yang penting utamakan yang utama dan kesungguhan kita untuk mencapai apa yang kita mahukan.”

nurulhidayaj hatta dolmat

Hantaran tersebut seterusnya menerima teguran daripada netizen dan salah seorang daripada mereka ialah pereka fesyen terkenal, Hatta Dolmat.

Kata Hatta: “Hatta pernah lalui zaman macam ni kak long, tak semua orang senang, masa Hatta belajar Hatta pun takde laptop, tapi apa yang lecturer Hatta buat dia takde marah Hatta sebab takde laptop dia just nak Hatta habiskan thesis dengan pinjamkan laptop dia untuk Hatta habiskan thesis. Ada cara pedekatan yang lebih baik dengan student ni kalau betul lecturer fahami perangai student Hatta pun bukan student baik dulu. Alhamdulillah Hatta lepas degree n thesis thank you to lecturer en Anas from @uitm.official.”

Manakala, netizen lain mengecam tindakan Nurulhidayah yang mempertahankan penghinaan yang dilemparkan oleh pensyarah terbabit kepada golongan B40.

“Nak tegur tu tak salah, tapi jangan sampai menghina. Tu je point dia. Tak kisah kau B40 ke T20 ke M40 ke tetap kau kena hormat orang”

“Bole marah tapi jangan la sampai cakap ‘saya tak boleh duduk dengan B40’.. itu sh tahap menghina.. lain macam dah kalau dengar pun”

“Nasib tak semua sama kklong, kita sendiri tak tahu keadaan budak tu macam mana. Sama la macam kita pun, semua benda nak share kat socmed, semua benda nak viral.”

“Awak golongan kayangan bole la cakap macam tu”

Ruangan komen di bawah hantaran Instagram Nurulhidayah tersebut telah pun ditutup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here