PKR nampaknya masih belum berputus asa untuk menjulang Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Malah, Setiausaha Angkatan Muda Keadilan (AMK), Ahmad Syukri Ab Razak percaya Rafizi Ramli mampu merealisasikan impian tersebut sekiranya diberi kepercayaan sebagai Timbalan Presiden PKR.

“Tidak syak lagi Rafizi boleh menggalas tugas ini (Timbalan Presiden). Kepulangan beliau ke arena politik mendatangkan gelombang luar biasa sama ada dalam PKR dan juga di luar parti.

“Rugi jika beliau tidak diberi peluang untuk menjadi orang nombor dua di belakang presiden.

“Gandingan beliau dan Anwar sudah pasti akan mengangkat semula PKR ke arah memenangi suara hati rakyat dan memenangi naratif segar dan membangunkan negara serta meneruskan perjuangan untuk mengangkat Anwar sebagai Perdana Menteri,” katanya seperti dilaporkan FMT.

Nampaknya angan-angan Mat Jenin pemimpin-pemimpin PKR untuk menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri masih belum terkubur selepas rejim Pakatan Harapan (PH) tumbang pada awal 2020.

Mungkin Syukri terlupa bahawa desakan Anwar dan konco-konconya dalam PH telah menyebabkan Tun Dr Mahathir Mohamad membuat keputusan mengejut dengan meletak jawatan.

Sejak itu, PH yang diketuai Anwar semakin tidak tentu hala malah orang-orang kuatnya sendiri seperti Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Datuk Zuraida Kamaruddin dan Badrul Hisham Shaharin meninggalkan PKR.

Ahli Parlimen Port Dickson itu gagal memimpin PKR dan PH dengan berkesan sehingga menyebabkan mereka kalah teruk dalam empat pilihan raya negeri (PRN) selepas Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

PRN Sabah pada 26 September 2020 menyaksikan PKR hanya memenangi dua kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), kalah di semua kerusi yang ditandingi dalam PRN Melaka (20 November 2021) serta Sarawak (18 Disember 2021) dan menang di satu kerusi pada PRN Johor 12 Mac lepas.

Anwar juga gagal menyatupadukan pembangkang di bawah satu khemah besar di mana Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) dan Parti Warisan Sabah (Warisan) bertanding di bawah tiket parti masing-masing.

Pokok-pangkalnya, Anwar gagal menjalankan tugas dengan memuaskan sebagai pemimpin nombor satu PKR dan PH. Inikan pula mahu dijulang sebagai Perdana Menteri.

Lebih baik PKR lupakan agenda menaikkan Anwar sebagai Perdana Menteri dan beralih kepada agenda berkaitan rakyat.

Malah lebih baik lagi jika Anwar tidak lagi mengepalai PKR pada PRU-15 kerana rakyat pun sudah bosan dengan retoriknya yang sentiasa diulang-ulang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here