SEORANG bekas pengarah sebuah syarikat logistik mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Seremban hari ini atas 65 pertuduhan pecah amanah membabitkan kerugian RM584,955.92, antara 2019 hingga 2020.

Tertuduh, Yap Ping Eng, 34, membuat pengakuan tersebut selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Diana Md Razali.

Mengikut kertas pertuduhan, ibu tunggal kepada tiga anak itu didakwa sebagai pengarah syarikat CM Express Sdn Bhd dan Cell City Delivery (M) Sdn Bhd yang diamanahkan dengan penguasaan dana syarikat itu, telah melakukan pecah amanah jenayah terhadap wang berjumlah keseluruhan RM584,955.92.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah bank dekat Jalan Rasah, Seremban antara 5 Julai 2019 hingga 2 Dis 2020, mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan sebat dan denda, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Zulfikri Mohd Nasir manakala tertuduh diwakili peguam, A Partheeban.

Terdahulu Partheeban memohon kepada mahkamah supaya anak guamnya dikenakan jaminan paling minimum atas alasan tertuduh tidak bekerja serta perlu menjaga tiga anak berusia 11, 9 dan 7 tahun serta ibunya.

Hakim membenarkan tertuduh diikat jamin RM30,000 bagi kesemua pertuduhan selain syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah sehingga kes selesai dan tertuduh perlu melaporkan diri ke Balai Polis Seremban 2 pada setiap bulan manakala sebutan semula kes itu pada 25 April ini. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here