DALAM masa sembilan hari lagi, Bangsa Johor akan mengundi untuk memberi mandat kepada parti yang diyakini mampu melonjakkan negeri itu ke tahap yang lebih cemerlang.

Sememangnya, Perikatan Nasional (PN) yang meletakkan calon-calonnya bertanding di kesemua 56 kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor merupakan satu-satunya pilihan terbaik berbanding Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) serta parti-parti yang lain.

Berikut adalah lima sebab mengapa Bangsa Johor mesti mengundi PN:

  1. Bebas daripada cengkaman kluster mahkamah

Seperti yang sedia diketahui ramai, BN yang didominasi UMNO kini diterajui oleh sekumpulan pemimpin yang dilabelkan sebagai kluster mahkamah. Nilai yang terlibat dalam kes mereka bukan sedikit, sehingga mencecah angka bilion ringgit.

Situasi yang memalukan negara itu tidak berlaku dalam PN di mana setiap pemimpinnya lebih-lebih lagi Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin adalah bersih dan berintegriti tinggi.

Malah, setiap calon PN dikehendaki melafazkan ikrar tolak rasuah sebagai manifestasi bahawa mereka akan menjunjung integriti dan amanah setelah membentuk kerajaan negeri Johor nanti.

  1. Ikrar PN bersifat inklusif, bukan retorik

Ikrar Perikatan Nasional#DemiBangsaJohor yang dilancarkan oleh Muhyiddin semalam dilihat lengkap dalam usaha memastikan tiada mana-mana kelompok terpinggir daripada mendapat limpahan manfaat hasil pembangunan pesat negeri ini dalam pelbagai sektor ekonomi serta sosial.

Apa yang ditawarkan PN kepada rakyat Johor adalah jauh lebih baik berbanding ‘ikhtiar’ BN yang lebih merupakan gula-gula pilihan raya yang belum tentu akan ditunakan.

  1. PN berpengalaman dalam pemulihan ekonomi

Barisan kepimpinan PN yang diketuai Muhyiddin mempunyai pengalaman yang diperlukan untuk menerajui Johor dalam era pasca krisis pandemik COVID-19.

Selaku bekas Perdana Menteri dan Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Muhyiddin merupakan aset berharga bagi membantu kerajaan negeri Johor yang baharu di bawah PN nanti untuk memulihkan ekonomi negeri itu.

Sebaliknya, BN masih belum menunjukkan prestasi memuaskan dalam memulihkan ekonomi Johor yang terjejas akibat COVID-19.

  1. Barisan calon PN lebih seimbang

Orang baru dan orang lama. Lelaki dan wanita. Berpendidikan dan berpengalaman. Semua dapat dirangkumkan dalam calon-calon yang diketengahkan oleh PN.

Gandingan yang mantap ini amat diperlukan untuk memperkasakan lagi Bangsa Johor dalam segenap aspek agar lebih gah lagi.

  1. Prihatin aspek kesejahteraan dan kebajikan rakyat

Dalam bab ini, PN sememangnya nombor satu. Ketika pihak lawan bermain kotor menyerang pimpinan tertinggi PN, calon-calon tetap istiqamah dalam berkempen secara bersih.

Mereka tidak terjebak menyerang kembali pimpinan parti lawan kerana apa yang lebih penting adalah menyantuni rakyat di kawasan yang bakal diwakili mereka.

Bangsa Johor juga sudah semakin bosan dengan gelagat murahan yang sering ditunjukkan oleh BN dan PH. Pastinya, sikap prihatin yang ditonjolkan oleh calon-calon PN lebih menarik perhatian mereka berbanding politik kotor yang dimainkan oleh pihak lawan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here