Oleh RIZQI ZABIDI

Tindakan sepasang kekasih melarikan diri daripada pemeriksaan polis sehingga melanggar beberapa buah kenderaan lain seperti video yang tular malam tadi mengundang padah apabila mereka akhirnya ditahan.

Ketus Polis Langkawi, Asisten Komisioner Shahriman Ashari berkata, lelaki berusia 42 dan pasangannya berusia 34 tahun itu ditahan dalam kejadian kira-kira jam 7 malam di Jalan Padang Matsirat.

“Sepasukan polis dari Bahagian Narkotik Daerah (BSJND) Langkawi dibantu kenderaan peronda polis (MPV) semasa dalam tugas Ops Tapis pada mulanya ternampak sebuah kereta jenis Toyota Avanza di tepi jalan berhampiran Pusat Perdagangan Kelana Mas dalam keadaan mencurigakan disyaki terlibat dalam aktiviti penyalahgunaan dadah.

“Menyedari kehadiran pasukan polis, kenderaan pelbagai guna (MPV) itu bertindak memecut dan telah melanggar beberapa kenderaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Shahriman berkata, kenderaan pasangan kekasih tersebut seterusnya menghala ke Jalan Padang Matsirat dan ekoran itu berlaku kejadian kejar mengejar sehingga kenderaan tersebut dipandu melawan arus lalu terbabas ke dalam parit di tepi jalan tempat kejadian.

Katanya, pemeriksaan lanjut pada kenderaan suspek tidak menjumpai barang yang salah.

“Ujian air kencing mendapati suspek lelaki positif dadah jenis morfin manakala wanita itu positif dadah jenis methamphetamine.

“Pasangan ini kemudian ditahan untuk siasatan lanjut dibawah Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952; dan Sekyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” jelas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here