MAHKAMAH Sesyen Alor Setar hari ini menjatuhkah hukuman denda RM10,000 terhadap seorang bekas kakitangan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Kuala Muda selepas mengaku bersalam menerima suapan RM3,000 pada 2016.

Tertuduh, Erwan Yahya, 46, membuat pengakuan bersalah selepas pertuduhan dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Harmi Thamri Mohamad.

Mengikut pertuduhan pilihan pertama, tertuduh yang ketika kejadian bertugas sebagai Pembantu Antidadah didakwa menerima suapan RM3,000 daripada Muhammad Russul Muhammad Radzi sebagai dorongan melepaskan seorang lelaki yang didapati positif dadah jenis syabu.

Harian Metro melaporkan, tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di dalam kereta Proton Iswara berdekatan deretan kedai di Bandar Puteri Jaya pada pukul 5.30 petang, 7 Disember 2016.

Bagi pertuduhan pilihan kedua, tertuduh didakwa bersama bekas Penolong Pegawai AADK, Kuala Muda, Norzarenawati Osman, 38, dengan niat bersama bersetuju menerima suapan berjumlah RM3,000 daripada Muhammad Russul sebagai dorongan melepaskan seorang lelaki positif dadah di sebuah rumah kosong di Bandar Puteri Jaya pada pukul 3 petang tarikh sama.

Berikutan itu, dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan (Akta 574) yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara sehingga dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Tan Siew Ping, manakala tertuduh diwakili peguam Alias Ibrahim.

Alias dalam rayuan kepada mahkamah memaklumkan anak guamnya sudah insaf dan mengaku sejak kejadian selain hilang pekerjaan dan menghidap penyakit kencing manis.

Bagaimanapun, pendakwaan meminta mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana tertuduh ketika melakukan kesalahan itu masih penjawat awam selain mahu ia dijadikan sebagai pengajaran kepada orang lain.

Mahkamah kemudian menjatuhkan hukuman denda terbabit terhadap Erwan dan penjara enam bulan jika tertuduh gagal membayar denda benda berkenaan.

Tertuduh kemudian menjelaskan bayaran denda berkenaan di kaunter Kompleks Mahkamah Alor Setar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here