PERMOHONAN SRC International Sdn. Bhd. untuk injunksi Mareva terhadap aset Datuk Seri Najib Abdul Razak, yang dikaitkan dengan saman sivil RM42 juta terhadap bekas Perdana Menteri itu, akan dibicarakan di mahkamah pada 22 Mac.

Pasukan peguam untuk bekas anak syarikat 1MDB dan bekas menteri kewangan itu masing-masing mengesahkan tarikh pendengaran permohonan injunksi Mareva pada Isnin.

Sebelum ini berhubung tindakan sivil AS$8 bilion yang berasingan oleh 1MDB, mahkamah membenarkan permohonan 1MDB untuk injunksi Mareva terhadap Najib, yang pernah menjadi pengerusi lembaga penasihatnya.

Memetik Malaysiakini, mahkamah juga menetapkan 21 Februari untuk mendengar permohonan Najib untuk mengetepikan perintah sekatan yang dikaitkan dengan AS$681 juta aset berkaitan 1MDB.

Berkenaan dengan tindakan sivil SRC sekarang, peguamnya Rosli Dahlan berkata, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada mulanya menetapkan Jumaat minggu lepas (11 Februari) untuk mendengar permohonan injunksi ex-parte Mareva terhadap Najib.

Rosli berkata, berikutan peguam Najib dari firma guaman Shafee & Co yang hadir untuk hadir semasa perbicaraan ex-parte pada Jumaat, pasukan peguam SRC bersetuju supaya perkara itu dianggap sebagai inter-partes.

“(Peguam utama Najib Muhammad) Shafee (Abdullah) menulis untuk meminta hadir pada ex-parte (perbicaraan pada Jumaat minggu lepas).

“Atas budi bicara, kami bersetuju untuk menukar ex-parte kepada inter-partes, yang membuatkan hakim gembira kerana kami sanggup mendengar inter-partes (pada 22 Mac),” kata Rosli merujuk kepada hakim Mahkamah Tinggi (bidang kuasa sivil), Mohd. Arief Emran Arifin.

Peguam Najib, Nur Syahirah Hapaniah mengesahkan bahawa hakim meminta permohonan injunksi SRC Mareva didengar inter-partes pada 22 Mac.

“Kami (pasukan undang-undang Najib) telah diarahkan untuk menjawab afidavit mereka (SRC untuk menyokong permohonan injunksi Mareva) selewat-lewatnya pada 25 Feb.

“Kami akan mengemukakannya (semasa perbicaraan mahkamah) pada 22 Mac,” katanya.

Saman sekarang adalah satu daripada 22 tindakan sivil yang dilancarkan oleh 1MDB dan SRC tahun lepas, menyasarkan mereka yang didakwa menipu dua entiti milik kerajaan itu, sama ada secara sedar atau tidak.

Dalam tindakan sivil semasa, kedua-dua plaintif ialah SRC – yang dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan (MoF Inc) – dan anak syarikatnya Gandingan Mentari Sdn Bhd. Defendan tunggal saman itu ialah Najib.

Pada Julai 2020 berikutan perbicaraan penuh mahkamah jenayah, Najib dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta bagi pertuduhan rasuah berkaitan RM42 juta yang diterimanya daripada SRC.

Pada 8 Disember tahun lepas, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan dan hukuman terhadap Najib. Najib sedang menunggu rayuannya terhadap keputusan yang akan didengar oleh Mahkamah Persekutuan. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here