HAKIM Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, menasihatkan Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, supaya lebih berhati-hati ketika mengeluarkan kenyataan berhubung kes pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram yang sedang dihadapinya di media sosial.

Memetik laporan BH, seperti yang dikatakan Hakim Mohamed Zaini Mazlan ketika prosiding sebutan kes tersebut hari ini, beliau memahami keadaan sukar dialami bekas Menteri Belia dan Sukan itu.

Walau bagaimanapun, menurut beliau, Syed Saddiq perlu membezakan kedudukannya di antara seseorang yang didakwa dan sebagai ahli politik.

Sehubungan itu, Mohamed Zaini menasihatkan peguam bela, Gobind Singh Deo, yang mewakili Syed Saddiq, untuk mengingatkan anak guamnya mengenai perkara itu dari masa ke semasa.

Hakim memberikan nasihat itu selepas Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin, memberitahu mahkamah, Syed Saddiq sebelum ini ada membuat hantaran di Facebook mengenai perjalanan kesnya di media sosial, seolah-olah ia adalah pembelaan awal dalam kes sedang dihadapi beliau.

Wan Shaharuddin berkata, beliau hendak mengingatkan Syed Saddiq supaya lebih berhati-hati kerana apa-apa kenyataan yang dikeluarkan itu boleh digunakan terhadap beliau (di mahkamah).

“Ini bukan satu permohonan gag order (perintah larangan), cuma nasihat daripada orang yang lebih matang daripada tertuduh,” katanya.

Sementara itu, Gobind berkata, anak guamnya perlu diberi lebih fleksibiliti bagi menjelaskan kepada orang ramai yang hendak mengetahui mengenai kes yang dihadapinya di mahkamah.

Bagaimanapun katanya, beliau mengambil maklum mengenai teguran hakim itu.

Sementara itu, Syed Saddiq mengekalkan pengakuan tidak bersalah terhadap tuduhan pecah amanah dana parti Bersatu dan menyalahgunakan kuasa serta pengubahan wang haram yang dikenakan terhadapnya.

Beliau sebelum ini didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur dan Johor Bahru, bagaimanapun mahkamah tinggi pada 25 November tahun lalu membenarkan permohonannya untuk memindahkan kes itu (ke mahkamah tinggi).

Kesemua kes itu juga akan didengar bersama yang ditetapkan selama 22 hari bermula 10 Jun ini.

Mahkamah turut menetapkan pada 24 Mac ini bagi pengurusan kes.

Syed Saddiq, 28, didakwa sebagai Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), yang diamanahkan penguasaan ke atas dana Armada, melakukan pecah amanah ke atas dana itu, dengan membuat pengeluaran wang berjumlah RM1 juta melalui cek CIMB Bank Berhad, tanpa mendapat kebenaran daripada Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu,

Tuduhan itu adalah mengikut Seksyen 405 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum mengikut Seksyen 406 kanun sama, yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dengan sebatan serta boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Beliau juga menghadapi tuduhan menyalahgunakan wang sumbangan untuk kempen Pilihan Raya Umum Ke-14 sebanyak RM120,000 yang dikutip melalui akaun Maybank Islamic Berhad, milik Armada Bumi Bersatu Enterprise, mengikut Seksyen 403 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara tidak kurang enam bulan dan tidak lebih lima tahun dengan sebatan dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Pada 5 Ogos tahun lalu di Mahkamah Sesyen Johor Bahru, Syed Saddiq didakwa atas dua pertuduhan pengubahan wang haram, iaitu memindahkan wang masing-masing RM50,000 di dalam akaun Maybank Islamic Berhad miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya, yang juga hasil daripada aktiviti haram yang didakwa dilakukan di sebuah bank di Jalan Persisiran Perling, Taman Perling, pada 16 Jun dan 19 Jun 2018.

Pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 4(1) akta sama, dan sabit kesalahan memperuntukkan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau hasil daripada aktiviti haram.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here