Oleh RAHIMI MOHAMAD

KETUA Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay memberi amaran bahawa beliau tidak akan bertolak ansur dan mempertahankan anggota dan pegawai yang terlibat dalam kesalahan rasuah, salah laku, bersekongkol dengan penjenayah dan dadah.

Pada masa yang sama, beliau mengingatkan anak-anak buahnya agar tidak perlu takut berdepan tohmahan atau kritikan daripada orang awam atau mana-mana pihak selagi menjalankan tugas mengikut lunas undang-undang dan prosedur standard operasi (SOP).

Ayob Khan menambah, seluruh warga polis khususnya kontinjen Johor juga harus berpegang teguh kepada aspek integriti, amanah, tegas, adil dan berhemah biarpun berdepan kemungkinan dikritik, dikecam dan diugut ketika menjalankan tugas.

“Tuan-tuan dan puan-puan jangan bimbang, saya bukan akan berada di belakang tetapi saya akan sentiasa di hadapan, saya tidak akan biarkan pegawai dan anggota dibelasah. Itu bukan prinsip saya, saya bertanggungjawab terhadap semua dan sebarang kelemahan dan kekhilafan anak-anak buah, saya akan bertanggungjawab.

“Jangan bimbang, jangan gusar dan jangan gabra dengan kritikan dan tohmahan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

“Jangan bimbang pengikut Facebook dan Instagram Kontinjen Johor menurun, kita bukan nak jadi artis, YouTuber atau nak bertanding dalam pilihan raya, yang penting berpegang pada prinsip ikhlas, amanah, tegas, adil dan berhemah,” katanya pada Perhimpunan Bulanan IPK Johor, hari ini.

Tambah Ayob Khan, warga polis Johor juga harus berbangga kerana mendapat sokongan mantap daripada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, kerajaan negeri di bawah kepimpinan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad serta ketua-ketua jabatan dan agensi luar.

Justeru katanya, kesemua anggota dan pegawai diminta terus meningkatkan komitmen menjalankan tanggungjawab membanteras jenayah secara habis-habisan biarpun menerima kecaman.

Sementara itu, kata beliau, indeks jenayah di negeri itu mencatatkan penurunan sebanyak 40 peratus bagi Januari hingga bulan lalu hasil kerja keras Polis Johor melalui Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) yang memastikan keamanan rakyat dan negeri terpelihara.

Dalam tempoh itu, 4,036 kes direkodkan berbanding 6,726 kes untuk tempoh sama tahun lalu dengan jenayah kekerasan mencatat penurunan 32.6 peratus dan jenayah harta benda pula menurun sebanyak 41.6 peratus.

“Pencapaian Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Johor merekodkan tangkapan kedua tertinggi antara kontinjen dengan seramai 12,828 orang ditangkap atas pelbagai kesalahan selain merampas sebanyak 12.38 tan dadah yang bernilai RM375.93 juta.

“Malah lima makmal haram dadah dan enam stor dengan nilai rampasan dan sitaan sebanyak RM355.34 juta turut dibongkar. Pada masa sama, 20 sindiket pengedaran dadah berjaya ditumpaskan dengan skala tangkapan dan rampasan yang besar dalam sejarah JSJN Johor dan negara,” katanya.

Ayob Khan berkata, Johor turut mencatatkan tangkapan tertinggi melibatkan seramai 847 individu bagi kes penagih berulang untuk dikenakan tindakan di bawah Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya 1952 selain 173 orang ditahan di bawah Langkah-langkah Pencegahan Khas (LLPK) Akta Dadah Berbahaya 1985.

“Bagi Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Johor, kita telah berjaya membuka sebanyak 2,774 kertas siasatan berbanding 3,822 kertas siasatan pada tahun lalu, menunjukkan pengurangan sebanyak 27.4 peratus,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here