ENAM aspirasi yang disasar dalam tempoh 100 hari pertama Angkatan Tentera Malaysia dan Kementerian Pertahanan (Mindef) dicapai dengan jayanya, kata Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein memberitahu, keenam-enam aspirasi tersebut merangkumi memerangi Covid-19; mengawal sempadan negara dan mengeratkan kerjasama antarabangsa.

Katanya, itu termasuk memenuhi keperluan kediaman anggota; membela kebajikan veteran ATM dan melaksanakan program jiwa murni.

Hishammuddin berkata, pencapaian itu tidak berhenti di situ sahaja, sebaliknya beliau bersama-sama seluruh warga kerja Mindef enggan berlengah dan meneruskan perancangan untuk 100 hari akan datang mulai esok.

“Esok, Mindef akan memulakan perancangan pasca 100 harinya dan Insya-Allah saya sendiri akan melihat apakah dasar dan inisiatif yang boleh dilaksanakan sepanjang tahun 2022 melalui Pelan Tindakan 2022.

“Mindef akan turut memberi tumpuan terhadap perancangan jangka masa panjang melalui Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12), Pelan Strategik Mindef 2021-2025 serta Dasar Industri Pertahanan dan Keselamatan Negara (DIPKN) yang akan dimuktamadkan tidak lama lagi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan Perbarisan Aspirasi Keluarga Malaysia – sempena 100 Hari Pertama Pentadbiran di bawah Menteri Kanan Pertahanan, di Kem Perdana Sungai Besi, Kuala Lumpur, hari ini.

Mengulas pencapaian ATM dan Mindef secara lanjut, Hishammuddin berkata, melalui operasi Combat Medic Vaccination Team khususnya di Sabah dan Sarawak, bantuan yang dihulurkan berjaya memberi vaksinasi kepada 25,092 penduduk pedalaman.

Untuk inisiatif Vaksinasi Pandu Lalu pula, kata beliau, dalam tempoh kurang dua bulan, seramai 14,097 remaja menerima vaksinasi lengkap.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here