TIGA pelajar sebuah pusat tahfiz yang membuli dua pelajar junior mengaku bersalah di Mahkamah Majistret Kajang hari ini atas pertuduhan mendatangkan kecederaan terhadap mangsa.

Semua mereka yang masih juvana berusia 16 dan 17 tahun itu membuat pengakuan tersebut pertuduhan yang dibacakan jurubahasa di hadapan Majistret Syahrul Sazly Md. Sain.

Mengikut pertuduhan, mereka secara bersama didakwa dengan sengaja mendatangkan kecederaan terhadap dua kanak-kanak berusia 10 dan 12 tahun, lapor Harian Metro.

Kesalahan itu dilakukan di bilik asrama sebuah madrasah tahfiz di Hulu Langat di sini, pada pukul 7.30 malam, 31 Oktober lalu.

Bagi kesalahan berkenaan, mereka didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, mahkamah menetapkan 29 Disember depan untuk pendengaran laporan akhlak, sebelum hukuman dijatuhkan.

Dalam mahkamah sama, seorang lagi tertuduh iaitu Muhammad Muaz Zainul Abidin, 24, yang juga rakan kepada tiga tertuduh juvana itu mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan sama.

Mahkamah menetapkan tarikh sama bagi sebutan semula kes.

Pendakwaan kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Nurul Husna Amran manakala kesemua tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah membenarkan tiga tertuduh juvana itu diikat jamin RM1,000 setiap seorang dan Muhammad Muaz diikat jamin RM1,500.

Pada 24 November lalu, media melaporkan dua beradik menjadi mangsa buli sekumpulan pelajar senior di sebuah pusat tahfiz di Hulu Langat.

Kejadian itu terbongkar apabila bapa saudara dua pelajar itu melihat ada kesan kecederaan pada badan dan muka mereka lalu membuat laporan polis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here