Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

POLIS Singapura sudah menahan seorang lelaki yang memandu sebuah kereta dan merempuh pengawal keselamatan di Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) di Iskandar Puteri, kelmarin sebelum melarikan diri.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kejadian langgar lari itu berlaku pada pukul 4 pagi melibatkan mangsa yang berusia 38 tahun mengalami kecederaan ringan selepas dirempuh kereta Proton Iswara dipandu suspek.

“Siasatan dibuat mendapati suspek bertindak melarikan diri mengikut laluan eksport lori selepas enggan memberikan kerjasama semasa pemeriksaan dijalankan pihak keselamatan.

“Suspek kemudiannya ditahan polis Singapura dan akan diserahkan kepada Polis Diraja Malaysia setelah proses dokumentasi selesai,” katanya dalam satu kenyataan pada malam tadi.

Katanya, pemeriksaan lanjut dibuat terhadap suspek mendapati suspek tidak memiliki sebarang rekod jenayah lampau.

“Kes ini akan disiasat mengikut Seksyen 307, Seksyen 186, Seksyen 427 dan Seksyen 447 Kanun Keseksaan kerana cubaan bunuh, menghalang penjawat awam menjalankan tugas, melakukan perbuatan khianat dan ceroboh.

“Suspek yang berusia 47 tahun itu juga akan disiasat 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu dengan melulu dan merbahaya,” ujarnya.

Ketika ini katanya, pihak polis Johor sedang menunggu siasatan polis Singapura sama ada suspek mabuk pada semasa kejadian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here