puad zarkashi
MOHD PUAD ZARKASHI

AHLI Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi gagal dalam usaha mengetepikan injunksi terhadapnya dalam saman fitnah oleh bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Memetik laporan Free Malaysia Today, beliau disaman oleh Muhyiddin berhubung satu catatan Facebook yang dikatakan memberi gambaran bahawa Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu enggan menjalani kuarantin 10 hari sebaik pulang daripada lawatan rasmi ke Indonesia pada 5 Feb.

Pejabat Perdana Menteri ketika itu berkata, Muhyiddin dikehendaki menjalani kuarantin di rumah, termasuk perlu memakai gelang kuarantin COVID-19.

Susulan itu, Muhyiddin mengambil tindakan undang-undang terhadap Mohd Puad dan mendapatkan injunksi sementara menuntut catatan Facebook miliknya itu dipadam.

Hari ini, hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Firuz Jaffril menolak permohonan Mohd Puad untuk mengetepikan injunksi itu dengan berkata bahawa mahkamah tidak bersetuju dengan hujahannya.

“Namun, defendan tidak sepenuhnya rugi. Jika beliau berjaya di penghujung perbicaraan, mahkamah akan membuat penentuan,” kata Firuz.

Muhyiddin turut menuntut ganti rugi am, teladan dan teruk daripada Mohd Puad.

Beliau diwakili peguam DP Naban dan Rosli Dahlan, manakala Rajasingam Gothandapani dan Shahrul Fazli Kamarulzaman mewakili Mohd Puad.

Shahrul berkata, pengurusan kes ditetapkan pada 9 Dis di hadapan hakim baharu, Hayatul Akmal Abdul Aziz, memandangkan Firuz dijadual dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Shah Alam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here