Datuk Seri Sulaiman Md Ali memperkatakan sesuatu kepada Datuk Seri Ab Rauf Yusoh

Oleh RAHIMI MOHAMAD

PENGERUSI Badan Perhubungan UMNO Melaka, Datuk Seri Ab. Rauf Yusoh antara 10 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Melaka baharu yang akan mengangkat sumpah di hadapan Yang Dipertua Negeri Melaka, Tun Mohd. Ali Mohd. Rustam, 3 petang ini.

Ab. Rauf yang menang dengan majoriti tipis 364 undi di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Tanjung Bidara dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan.

Ketua Menteri, Datuk Seri Sulaiman Md. Ali berkata, beliau akan memegang portfolio Perancangan Ekonomi, Kewangan, Pembangunan Tanah, Agensi Berkaitan Kerajaan (GLC) dan Hal Ehwal Agama.

Exco lain yang dilantik semula ialah ADUN Rembia, Datuk Muhammad Jailani Khamis kekal bagi jawatan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Warisan dan Kebudayaan dan ADUN Ayer Molek, Datuk Rahmad Mariman yang bertukar kepada portfolio Kerjaraya, Pengangkutan, Kemudahan Awam, Infrastruktur dan Pengurusan Banjir.

Tempat Rahmad selaku Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Antidadah akan disandang ADUN Merlimau, Dr. Akmal Salleh sebagai muka baharu yang diketengahkan dalam senarai Exco kerajaan Melaka.

ADUN Serkam, Datuk Zaidi Attan yang mempertahankan kerusi itu dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) baru-baru ini diberi kepercayaan sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar.

Muka baharu lain yang dilantik termasuklah Datuk Abdul Razak Abdul Rahman (Telok Mas – Pembangunan Luar Bandar, Pertanian dan Asas Tani); VP Shanmugam (Gadek – Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan) dan Datuk Kalsom Nordin (Pengkalan Batu – Hal Ehwal Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan).

Tanggungjawab selaku Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Teknologi diberikan kepada ADUN Paya Rumput, Datuk Rais Yasin, manakala wakil MCA bagi kerusi Machap Jaya, Ngwe Hee Sem sebagai Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Hubungan Masyarakat, Tenaga Kerja dan Hal Ehwal Pengguna.

Istiadat pengurniaan angkat sumpah jawatan dan taat setia dan sumpah simpan rahsia kesemua 10 Exco tersebut akan dilangsungkan di Balai Istiadat, Seri Negeri.

Sementara itu, Sulaiman berkata, calon bagi menggantikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka yang disandang Ab. Rauf akan diputuskan selepas ini menjelang persidangan pertama DUN kelak.

“Untuk jawatan Speaker belum ditentukan, kita masih ada masa sebelum sesi persidangan seterusnya bermula,” katanya ringkas pada sidang akhbar pengumuman barisan Exco Melaka sebentar tadi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here