MAHKAMAH Rayuan hari ini menolak permohonan Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menangguhkan penyampaian keputusan rayuannya terhadap hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta bagi kes salah guna dana SRC International Sdn Bhd.

Dalam surat ditandatangani timbalan pendaftar Mahkamah Rayuan Mohd Khairi Haron berkata permohonan Najib dan peguamnya Muhammad Shafee Abdullah untuk menangguhkan keputusan itu ke tarikh lain ditolak, lapor portal MalaysiaNOW

Mereka juga diarahkan untuk memastikan kehadiran di Mahkamah Rayuan Putrajaya pada 8 Disember seperti yang ditetapkan sebelum ini.

Semalam, Najib memohon Mahkamah Rayuan menangguhkan penyampaian keputusan rayuannya untuk mengetepikan sabitan dan hukumannya yang dijatuhkan pada Julai tahun lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur..

Najib disabitkan tujuh pertuduhan jenayah pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa melibatkan kira-kira RM42 juta dana 1MDB melalui SRC International.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan permohonannya untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan tersebut sementara menunggu keputusan rayuannya.

Keputusan rayuannya dijadual akan diputuskan Mahkamah Rayuan pada 8 Disember depan walaupun Najib memohon untuk menangguhkan keputusan itu ke satu tarikh lain berikutan lawatannya ke Singapura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here